Završnom konferencijom projekta “Zaželi Štefanje – Ivanska” svome kraju ide treća faza programa Zaželi na području ove dvije općine kroz koji je nastavljeno financiranje aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Nositelj programa bila je Općina Štefanje, a partneri su bili Općina Ivanska, Hrvatski zavod za zapošljavanje Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Čazma. Vrijednost projekta bila je 494.400,00 kuna, a sufinanciran je u 100% iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te je kroz njega bilo uključeno u konačnici 74 krajnja korisnika, starijih osoba u dobi od 65 godina i više nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom. 28. veljače završio je radni odnos zaposlenim ženama koji je u ovoj fazi trajao 6 mjeseci, a sam projekt traje još mjesec dana do zaključenja i onog administrativnog djela.

Načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin i načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović

– Nadamo se i vjerujemo da će ubuduće biti otvoren i neki drugi poziv na koji ćemo se zajedno prijaviti. Ja se zahvaljujem svim ženama koje su bile dio ovog projekta, a tu su bile aktivne i naše pročelnice, posebno se zahvaljujem pročelnici iz Općine Štefanje koji je ovaj projekt i vodila jer nije bio zaposlen poseban voditelj, pa je uz svoje redovne aktivnosti radila i provedbu ovog projekta. Hvala i kolegama iz Općine Ivanska koji su pomagali u tome, a i svim korisnicima koji su prihvatili naše žene za koje vjerujem da im je sada žao što ovaj dio projekta završava, ali kao što sam rekao, nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti s njim, no to ne ovisi toliko o nama nego o ministarstvu i drugim tijelima koja raspisuju javni poziv za provedbu ovakvih projekata, rekao je načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović koji se još zahvalio i razvojnoj agenciji Bjelovarsko-bilogorske županije koja je izradila prijavu za projekt.

Zadovoljan suradnjom s Općinom Štefanje je i načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.

– Mislim da smo krenuli u dobrom smjeru i da je postignuta dobra suradnja između općina koja će se nastaviti u budućnosti. Misli da nas je jako malo da bi se politički dijelili i da je u interesu svih da radimo na dobrobit naših žitelja, rekao je Mavrin.

Jedna od žena koje su bile zaposlene je i Ljilja Pajić koja je svoje korisnike imala na području Ivanske i u Rastovcu.

– U početku sam imala šest korisnika, kasnije sedam. Nekima sam išla svakodnevno, nekima svaki drugi dan. Obavljala sam im kućanske poslove, dostavljala ljekove i namirnice i sve drugo što im je bilo potrebno, kazala je i dodala kako su korisnici tužni što je projekt došao svom kraju jer će im ova pomoć jako faliti, no bez obzira na kraj projekta, neće biti zaboravljeni.

– Dogovorili smo se već da će me zvati ako će nešto trebati, da im donesem ljekove ili nešto iz dućana  i ono što im je najvažnije, da malo popričam s njima, dodala je.

Na području Štefanja i Laminca jedna od zaposlenih žena bila je Sanja Jandrić Štefović kojoj je ovo bilo prvi put da sudjeluje u programu Zaželi.

– Bilo je lijepo, imala sam dobre korisnike, nisu bili zahtjevni, niti bolesni, a najvažnije im je bilo da im donesem drva, skuham ručak, popričam s njima i donesem ljekove, rekla je.

Potrebe za nastavkom ovog programa su na području ove dvije općine velike jer je stanovništvo na ruralnom području sve starije, a dobra vijest je da je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na predstavljanju Europskog socijalnog fonda plus za razdoblje 2021. – 2027. najavio nastavak programa Zaželi kroz koji je do sada bilo zaposleno 80 000 žena u pomoći starijim osobama te da više neće biti limitiran na godinu dana kao do sada, nego minimalno na tri godine.