Prošlog tjedna DMS BBŽ potpisalo je ugovor sa Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kojim je odobreno financiranje druge godine provedbe programa „Usluge osobnog asistenta za osobe oboljele od MS-a“, a početkom godine potpisan je ugovor s „Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva“ o odobrenoj institucionalnoj podršci.

Društvo multiple skleroze BBŽ aktivno djeluje pune 22 godine kao jedina udruga na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja okuplja osobe oboljele od multiple skleroze (MS). Trenutno broji  84 člana, osoba s invaliditetom oboljelih od multiple skleroze (MS) – kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava koja se javlja u svim životnim dobima, nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. U posljednjim godinama mjeri se porast zastupljenosti pojave ove kronične bolesti kod mladih osoba. Zbog svoje progresivne usmjerenosti MS kod oboljelih osoba vrlo brzo uzrokuje fizičke ograničenosti i radne nesposobnosti što dovodi do lošeg materijalnog položaja, stigmatizacije, promjena u funkcioniranju, diskriminacije od strane društva. Nedostatak kvalitetnog sustava podrške i socijalnih usluga u zajednici uzrokuje slabljenje socijalnih kontakata oboljelih osoba, neinformiranost, osjećaja izoliranosti i bespomoćnosti, nemogućnost ostvarivanja prava i povlastica, razvoj bolesti, te institucionalizaciju te ih gura na margine društva. DMS BBŽ svojim članovima osigurava širok spektar socijalnih usluga i kvalitetne podrške s ciljem unapređenje kvalitete života osoba oboljelih od MS-a.

„Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva“ prepoznala je potrebu i kvalitetu rada DMS BBŽ te je odobrila institucionalnu podršku u iznosu 22.494,00 eura za 2023.g. s mogućnošću višegodišnjeg financiranja do prosinca 2025.g. kojom se osigurava sveukupna održivost i organizacijski razvoj DMS BBŽ.

Provedba usluge osobne asistencije koju provodi DMS BBŽ od 2006. godine nastavljena je

financiranjem Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu 80.258,76 eura do 31. srpnja 2023.g. kada se očekuje donošenje Zakona o osobnoj asistenciji. Uslugom je obuhvaćeno 12 korisnika, s najtežim oblikom invaliditeta kojima je omogućen neovisniji život i sprečavanje institucionalizacije. U svrhu provođenja usluge osobne asistencije zaposleno je 12 osobnih asistenata.

Osim navedenog Društvo multiple skleroze BBŽ u suradnji sa partnerskim organizacijama – Gradom Bjelovarom, Centrom za socijalnu skrb Bjelovar, Centrom za socijalnu skrb Daruvar i Udrugom „Impress“ Daruvar od 01.lipnja 2020 g. provodi aktivnosti programa „Zajedno do kvalitetnijeg života“ na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Programom se utječe na širenje mreže socijalnih usluga koje podupiru socijalnu uključenost i regionalnu ujednačenost, pridonose usklađenju obiteljskog i poslovnog života korisnika, zapošljavanju, podizanju kvalitete i dostupnosti socijalnih usluga te poticanju volontiranja.

Rad udruge podupire kroz financiranje projektnih aktivnosti lokalna zajednica: Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Općine Veliki Grđevac, Berek, Ivanska i Štefanje, pojasnio nam je Bojan Blažević, predsjednik DMS BBŽ.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik