U ponedjeljak 27. veljače je u Garešnici u restaurantu Kod Bake održana uvodna radionica aktivnosti „Dobar tek u Moslavini“ koja je održana kao dio projekta koji provode LAG Moslavina i dva međimurska LAG-a, Mura – Drava i Međimurski doli i bregi. Riječ je o projektu kojem je glavni cilj promocija lokalne kuhinje , a financiran je EU sredstvima u iznosu od 80 tisuća eura.
Kroz aktivnost „Dobar tek u Moslavini“ kojeg provodi moslavački LAG cilj je osmisliti promotivnu moslavačku kuharicu u kojoj će se ispričati priča o moslavačkoj kuhinji i moslavačkim receptima koji najbolje predstavljaju ovu regiju, a provodi se u suradnji s iskusnim stručnjakinjama u svojim područjima, književnicom i novinarkom Božicom Brkan te vlasnicom ugostiteljskog obrta GastroGar i Gastro akademije Danijelom Crnjak Andri.
– Mi imamo jela koja drugi nemaju i na kraju krajeva zašto ih ne bi preporučili jer nekad se znamo sramiti jer su toliko jednostavna i siromašna, a zapravo su zaboravljena unutar cijele hrvatske kuhinje i kad se govori o regionalnim kuhinjama Moslavina se i ne spominje, kazala je Božica Brkan koja je poznata i kao autorica zavičajne čitanke „Oblizeki – Moslavina za stolom“.
– Ona je bila nešto šira i nije bila namijenjena kuhanju, a na kraju se pokazuje da ljudi kuhaju prema tome, a neki su počeli proizvoditi „bele kobase“, štiti vankuše i počeli imati neka događanja. Ovo ćr biti više promotivno i na neki način da ponukamo da ljudi razmišljaju o tome, pa će netko možda napraviti i neku autorsku kuharicu. Mi ništa nećemo propisivati nego pokušavamo nadahnuti ljude da nude svoje, dodala je.
Danijela Crnjak Andri koja u svom restoranu poslužuje moslavačke specijalitete i uključila se u projekt te ponudila svoju stručnu pomoć na poziv LAG-a Moslavina.
– Moslavina ne postoji u podjeli hrvatske nacionalne kuhinje i vrijeme je da se po tom pitanju nešto napravi. Ovo je prvi korak i LAG Moslavina je odlučio nešto poduzeti i to je jako dobro. Ja se nadam da će odaziv ljudi i ugostitelja biti isto takav i da napokon imamo nešto svoje i da to nešto možemo brendirati i ponuditi Europi i svijetu, kazala je Crnjak Andri.
Projektne aktivnosti LAG-a „Moslavina“ (moslavački etno motiv i moslavačka kuharica) nastavak su brendiranja Moslavine kroz koje će se na jedno mjesto staviti sve zaboravljene stvari na jedno mjesto i pokušati promovirati pod tradicionalno moslavačko, rekla je voditeljica LAG-a Moslavina Anica Lenart.
– Kad se uči o kuhinji hrvatskog kraja spominju se gotovo sve regije, ali Moslavina kao kulinarska regija nije prepoznata i nije nigdje uvrštena. Ovo je neki mali doprinos LAG-a Moslavina da ovim projektom ipak proba nešto napraviti u tom smjeru, da probamo prikupiti ta jela koja se pripremaju od tradicionalnih lokalnih namirnica, ako treba nazvati ih nekim prepoznatljivim moslavačkim nazivima i na taj način povećati prepoznatljivost u gastronomskom smislu, zaključila je Lenart.