-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

Darko Orak, načelnik policijske postaje Čazma: Čazma je siguran grad i prekrasno mjesto za život

Nove vijesti

S načelnikom Policijske postaje Čazma Darkom Orakom razgovarali smo o sigurnosti u Gradu Čazmi, postavljanju novih sigurnosnih kamera i stanju u prometu.

Možete li nam reći koliko je zabilježeno kaznenih djela u 2022. godini i u kojoj domeni bilježite porast? Koliko je kaznenih djela uspješno riješeno?

– U 2022. godini na području Policijske postaje Čazma zabilježeno je 104 kaznena djela, od kojih je 78 razriješeno, što je gledajući u postotcima, značajnih 75%. Najveći broj kaznenih djela je iz domene općeg kriminaliteta, od kojih su kaznena djela prijetnje, krađe i teške krađe odnosno provalne krađe najučestalije. Posebno bih istaknuo da smo prošle godine zabilježili četiri kaznena djela razbojništva koja su sva razriješena, a to su kaznena djela koja spadaju u kaznena djela protiv imovine čime značajno utječu na percepciju javnosti. Kroz 2022. godinu nije zabilježen nikakav porast pojedinih kaznih djela koji bi značajno utjecao na stanje sigurnosti jer su statistički pokazatelji u okvirima prethodnih godina, a bitno je naglasiti da ne bilježimo teška kaznena djela koja u znatnoj mjeri narušavaju osjećaj sigurnosti naših građana.          

Kakvo je bilo stanje u cestovnom prometu prošle godine?

– Ako gledamo prometne nesreće s najtežom posljedicom tj. poginulim osobama vidljivo je da je prošle 2022. godine bila jedna s poginulom osobom isto kao i 2021. godine, kao i u prethodne tri godine, tako da možemo reći da imamo pozitivan trend u odnosu na prethodna razdoblja kada smo imali i po pet poginulih osoba godišnje. Nama je za cilj da nemamo niti jednu poginulu osobu u prometu. Razmatrajući posljedice teško i lako ozlijeđenih osoba vidljivo je da taj broj varira iz godine u godinu te je protekle 2022. godine taj broj manji nego 2021. godine tako da je za očekivati da se taj broj neće znatno povećavati ni u idućem razdoblju.

Građani iz Bosiljeva i Gornjeg Draganca negoduju zbog toga što u njihovim naseljima na tzv. ravnicama na državnoj cesti D 43 nema kamera. Postoji li mogućnost da se postave kamere?

Postavljanje nadzornih kamera odnosno stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na određenim dionicama ceste je predviđeno planom Ravnateljstva policije MUP-a  tako da je u 2023. godini predviđeno postavljanje uređaja u Ivanskoj što je na području nadležnosti naše policijske postaje. Naravno da postoji mogućnost za postavljanjem i u naseljima Bosiljeva i Gornjeg Draganca ako se ukaže potreba. Nabavu stacionarnog uređaja za mjerenje brzine može učiniti i jedinica lokalne uprave i  samouprave koja će financirati postavljanje i koja će se na njihov prijedlog postaviti na lokaciju na koju je predložila.  

Kakva je vaša poruka građanima? Je li Čazma  siguran grad?

Zahvaljujući dobroj suradnji lokalne zajednice, grada Čazme ,te općina Štefanje i Ivanska , kao i nadležnih institucija vezanih za sigurnost, ali i građana koji su prepoznali naše napore te bili susretljivi i kooperativni, Policijska postaja Čazma postigla je dobro stanje sigurnosti na svom području zbog čega mogu sa zadovoljstvom reći da je Čazma siguran grad i prekrasno mjesto za život. Tu bih naglasio i zajedničku međuresornu suradnju Policijske Postaje i drugih institucija kao što su škole, dječji vrtići, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Čazma, Dom zdravlja, udruge civilnog društva, koji također zajedničkim pristupom u rješavanju sigurnosne problematike , znatno doprinose ovom visokom stanju sigurnosti.  Uz to bih posebno istaknuo da otvaranjem biološkog  bazena kao jedinstvenog u RH , šetnice i  adrenalinskog parka Grad Čazma je i jedna od poželjnijih turističkih destinacija. Ovom prilikom bih zahvalio svim policijskim službenicama i službenicima koji su dali veliki doprinos da stanje sigurnosti bude na ovako zavidnoj razini, a također se zahvaljujem i vama (Super radiju) koji svakodnevno pratite rad policije, čime pridonosite pozitivnoj slici policije u lokalnoj zajednici jer mi jesmo servis građana i njima smo na usluzi kako nas naš slogan i obvezuje „sigurnost i povjerenje“!

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika