U tijeku je opremanje novoizgrađenog pogona buduće sortirnice u sklopu odlagališta otpada “Doline”, kao i priprema strojeva za rad.

Za opremanje je zadužena tvrtka Tehnix, a vrijednost opreme je 14.750.862,50 kn, dok je cijeli projekt sortirnice vrijedan više od 45 milijuna kuna, od čega 36.820.203,79 kn sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Također, danas počinje opremanje i pogona kompostane koje se nalazi uz samu sortirnicu.

– Moramo znati da otpad nije smeće, već vrijedna sirovina koja će se ovdje sortirati, reciklirati, kompostirati te ćemo je dalje plasirati na tržište – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska buduće sortirnice. Dodao je i kako se na Dolinama u budućnosti otpad neće zakapati, već će se cijela procedura odvijati iznad zemlje.

Na Dolinama će se sortirati sve frakcije otpada, kaže predsjednica Uprave Komunalca Ivana Jurković Piščević te ističe da je namjera u sljedeće tri godine postići sve zakonske standarde.

U miješanom komunalnom otpadu ima 35 do 40 posto biokomponenti, koje će ubuduće završiti u kompostani. Prošle godine u Dolinama je odloženo 11.414 tona otpada, a godinu prije 12.180 tona. Također, u 2022. godini prikupljeno je 1.848 tona materijala za recikliranje, poput plastike, papira, guma, drveta, dok je taj broj u 2021. bio za 86 tona manji, kaže član Uprave Komunalca Josip Heged.

Bjelovar će dovršetkom sortirnice, a uz nju i kompostane, imati jedan od najsuvremenijih oblika gospodarenja otpadom u državi.

Izvor: Grad Bjelovar