Vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu danas je potvrdio zakonitost izmjene odluke Grada Zagreba kojom se postupno ukida mjera roditelj odgojitelj. Ovu mjeru koristi oko 5800 roditelja troje ili više djece, piše Telegram.hr.

Visoki upravni sud je, podsjetimo, u srpnju prošle godine poništio gradsku odluku o izmjeni mjere, kojom se ona trebala drastično smanjiti na samo 1000 kuna mjesečno, a trebala se skratiti i tako da ju primaju samo roditelji čije je dijete mlađe od 7, umjesto 15 godina kako je originalno predviđeno.

Sud je tu odluku ukinuo smatrajući da Grad nije uspostavio adekvatne kompenzacijske mjere. No, Grad Zagreb je vrlo brzo potom predložio novu izmjenu mjere, kojom bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja 2023. godine. Tada bi se ona smanjila sa 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Roditelji odgojitelji na to su reagirali tako da su ponovno pokrenuli zahtjev za ocjenom zakonitosti odluke. Uz udrugu U djeci je budućnost i bivšeg pročelnika zagrebačkog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, zahtjev je podnijelo i 278 roditelja odgojitelja.