U Hercegovcu će se ovaj petak i subotu održati 28. Dani hrvatskog pučkog teatra, manifestacija kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i Domovine. Organizatori su Hrvatska čitaonica Hercegovac i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorska županija te Općina Hercegovac. Cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti Domovini.

28. Dane hrvatskog pučkog teatra na konferenciji za novinare najavili su župan Marko Marušić, načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan, Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac, Nives Antoljak, suradnica iz Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika i Natalija Lacina, redateljica Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac.

Županu Marušiću drago je što se manifestacija vraća u svoj stari termin. Naime prošlogodišnji Dani hrvatskog pučkog teatra održani su u lipnju zbog pandemije COVID-19.

– Dani pučkog teatra manifestacija su od posebne važnosti za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Kao što znate, jezik je najsnažnije obilježje identiteta, i osobe i naroda. Zato mi je posebno drago da je čitaonica u Hercegovcu uspjela sve ove godine zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika uz potporu lokalne zajednice održati manifestaciju koja je jedinstvena i prepoznatljiva. To puno govori o predanosti tih ljudi u očuvanju hrvatske tradicije, baštine te pisane i izgovorene hrvatske riječi- istaknuo je župan dodajući kako ga veseli i činjenica da sudionici uvijek biranim riječima pohvaljuju gostoprimstvo i organizatore te ozračje koje vlada u Hercegovcu.

Načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan zahvalio je županu te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na potpori te pozvao sve koji mogu da prisustvuju manifestaciji i posjete općinu Hercegovac.

– Ove godine navršava se 30 godina od odluke Hrvatskog sabora o konstituiranju općine Hercegovac, a samim time dolaze nam i 28. Dani Hrvatskog pučkog teatra, festival koji je pokrenut nedugo nakon osnivanja općine. Po tome je naša općina poznata izvan granica RH. Jedinstven je ovo kulturni festival koji nas stavlja na kulturnu kartu Europe – kazao je Bašljan.

Program dvodnevne manifestacije koju će otvoriti predstava domaćina „Krađa, svađa i tako dalje“, a predstavit će se i gosti iz Subotice, Munchena, Travnika te iz Starog Grada s otoka Hvara najavila je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac.

– Kao domaćin i organizator želim zahvatili našim pokroviteljima. Zajedno smo skoro tri desetljeća i uspjeli smo očuvati tradiciju održavanja ovog vrlo važnog festivala kazališnog amaterizma – kazala je, uz ostalo, Cjetojević dok se predstavnica suorganizatora Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika prisjetila samih početaka festivala te istaknula kako je on u ovih 28 godina apsolutno ispunio svoj cilj.

– Projekt je ovo koji smo započeli prije 28 godina. Neki projekti s godinama izgube svoj značaj, ali ovaj projekt je opstao i širi se, produbljuje i napreduje. Ima veliki značaj za kazališni amaterizam u Europi. Mi nastojimo svake godine dovesti nekog novog. Ovaj festival apsolutno je opravdao svoju ulogu. Pokazatelj tomu je da su se sudionici festivala sprijateljili, a upravo to je bio cilj -širiti hrvatsku riječ, zajedništvo i prijateljstvo – kazala je Antoljak.