Župan Marko Marušić sudjelovao je na izbornoj skupštini Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar koju će i u iduće četiri godine voditi dosadašnji predsjednik Goran Pranjić.

Na skupštini je istaknuto kako je suradnja Županije s pčelarskim udrugama iznimno dobra, a župan je podsjetio i na konkretne mjere kojima se pomaže pčelarima.

– Mi smo dvije mjere imali za pčelare i to potporu za kupnju pčelinjih pogača te za uređenje, izgradnju, dogradnju i unutarnje uređenje prostora za punjenje i skladištenje meda. Prošle godine smo zaprimili 36 zahtjeva, isplaćeno je 85 tisuća kuna. Svi koji su poslali zahtjev dobili su potporu. Usporedbe radi, 2021. godine bila su samo 4 zahtjeva i dodijeljeno je 25 tisuća kuna – istaknuo je župan ocijenivši da su bespovratne potpore za pčelare bile dobro pogođene.

– Nećemo stati, raspisat ćemo tijekom travnja javni poziv za ovogodišnje mjere. Razgovarat ćemo i vidjeti jesu li potrebne izmjene mjera – dodao je župan i zaželio pčelarima medonosnu i uspješnu godinu.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac upoznao je pčelare s novom uslugom, a riječ je o analizi meda koju je prvi put moguće obaviti na području županije.

– Naša Služba za zdravstvenu ekologiju je laboratorij akreditiran za norme, za ispitivanje hrane i vode. Tako smo mi ovu godinu dodani na listu laboratorija ovlaštenih za analizu meda. U svrhu ispitivanja kvalitete meda kod nas se mogu provoditi mikrobiološke, fizikalno-kemijske, peludne i senzorske analize meda. Za analizu više parametara imamo cijenu od 33 eura što je 30 posto jeftinije nego kad se analize rade po pojedinačnim parametrima – kazao je Trupac i pozvao pčelare da se ZZJZ slobodno jave i pitaju sve što ih zanima.

Zahvalnice za svekoliku potporu razvoju i promicanju pčelarstva uručene su, među ostalima, županu Marku Marušiću i pročelniku županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatku Pavičiću.