Prije nekoliko dana pojavila se vijest kako stiže novo poskupljenje struje, a sve zbog povećanja godišnjeg indeksa. Ipak, iz HEP-a navode kako ipak neće povećati cijene električne energije za 427 kupaca iz kategorije poduzetništvo. 

Kako piše Hina, HEP je u svom priopćenju naveo kako je tržišni opskrbljivač u HEP grupi, HEP Opskrba, ovih dana na adrese 427 kupaca (od ukupno više od 40 tisuća kupaca) iz kategorije poduzetništvo uputila obavijest o promjeni cijene električne energije zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena.

Riječ je, navodi se, o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije. Napominje se da svi ti kupci imaju ugovorenu cijenu znatno nižu od cijene limitirane uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.


“Kako se spomenuta odluka HEP Opskrbe kod dijela kupaca ne bi pogrešno interpretirala kao poskupljenje električne energije prije isteka roka primjene Uredbe, naknadno je donesena odluka o prolongiranju usklađenja cijena do daljnjega”, poručuju iz HEP-a.

Kupce umiruje i vijest iz HEP-a o tome kako bi cijena električna energije za 427 kupaca i uz prethodno najavljenu korekciju cijene i nadalje bila niža od one propisane Vladinom uredbom.

Objašnjava se da se mogućnost promjene cijene temelji na odredbama ugovora odnosno uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe koji sadrže odredbu prema kojoj HEP Opskrba može korigirati cijene jednom godišnje.

Korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Tu je odredbu bilo moguće aktivirati nakon što je DZS u siječnju objavio da je povećanje indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini iznosilo 10,8 posto, piše Hina.