Župan Marko Marušić posjetio je bjelovarsku tvrtku Gradnja Invest d.o.o koja je koristila županijske bespovratne potpore razvoju gospodarstva i obrtništva u 2022. godini. Za tri mjere dobili su ukupno 50.000 kuna. Tvrtka konstantno ulaže u svoj razvoj, a 2021. je u svoj proizvodni proces uvela električne viličare. Županijska sredstva uložena su dijelom za kupnju viličara i asfaltiranje u što je uloženo i godinu prije, ali i za ugradnju solara čime je zaokruženo ulaganje u obnovljive izvore energije. U protekle dvije godine tvrtka je u razvoj uložila 2,65 milijuna kuna te je svake godine dobila bespovratnu potporu od županije u iznosu po 50 tisuća kuna. Kristina Boltiš Staneković zahvalila je županiji na sredstvima i dodala kako je tvrtka jedinu potporu koju je uspjela dobiti dobila od Bjelovarsko-bilogorske županije, a o povratu svojih ulaganja s obzirom da se radi o ulaganjima u obnovljivu energiju je kazala:

– Predviđanja su, s obzirom na to da je jako energija poskupjela, ulaganja početi vraćati za oko 3,5 godine. Prije ovih poskupljenja predviđanja su bila 5,5 – 6 godina tako da je ovo definitivno jedna budućnost i želimo biti što više neovisni o bilo kakvim vanjskim utjecajima u svijetu. Želimo totalnu neovisnost, rekla je.

Župan Marušić podsjetio je kako su najtraženije mjere za potpore razvoju gospodarstva i obrtništva u prošloj godini bile sufinanciranje nabave novih i rabljenih strojeva, sufinanciranje izgradnje solarnih elektrana i proširenje pogona, a  to su mjere koje je iskoristila i Gradnja Invest.

– Mi smo prošle godine izdvojili 1,86 milijuna kuna za naše gospodarstvenike i obrtnike, a stavka je za ovu godinu povećana na 2 milijuna kuna. Javni poziv ćemo raspisati u prvom kvartalu i siguran sam da će naša sredstva stići na prave adrese. Mi ćemo razgovarati, kao i prošle godine, i s obrtničkom i gospodarskom komorom i vidjeti hoćemo li ovih 10 mjera što smo imali zadržati ili ćemo kreirati i neke druge. Drago mi je da su ova sredstva stigla na pravu adresu i da smo koliko-toliko u granicama naših mogućnosti pomogli našim obrtnicima, rekao je župan Marušić.