Jučer je kandidate iz Bjelovarsko-bilogorske županije za nagradu Suncokret ruralnog turizma obišla komisija predvođena Dijanom Katicom, predsjednicom Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”. Sa sobom je dovela i svoje suradnike, Spomenku Saragu i Andriju Pavljaka.

U svom putovanju kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju najprije su obišli Čazmu gdje im je predstavljen projekt “Prvo biološko kupalište u Hrvatskoj”, potom kuću za odmor “Chambar” u Starčevljanima i Zeppelin Craft Brewery u Bjelovaru,  je projekt Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar. Nakon čega su došli u Veliko Trojstvo gdje su im predstavljene dvije tradicijske manifestacije – Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim” Općine Veliko Trojstvo te legenda Babotučka vojna Općine Zrinski Topolovac, kao i OPG Bačak iz Velikog Trojstva.

Uvažene goste pozdravio je domaćin, načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac, dok je prezentaciju o Etno festivalu pripremio direktor festivala Slaven Klobučar. Na početku je istaknuo kako je udruga Bilogorski turistički put idejni začetnik festivala.

Etno festival „Bilogoro, u srcu te nosim“

‒ Bilogorski turistički put je prije desetak godina pokrenuo plan kojim je želio okupiti tekstopisce, skladatelje i aranžere da započnu stvarati nove skladbe inspirirane našom Bilogorom. Osim Udruge i Općine Veliko Trojstvo, moram istaknuti i volontere. Bez udruga koje djeluju na području općine ne bismo mogli napraviti jednu takvu veliku priču kakva je Etno festival. Ona se održava samo jednu večer, ali ju pripremamo puno prije jer moramo skupiti skladbe – napomenuo je. Prošle se godine na festival prijavilo više od 40 skladbi iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i iz Amerike. Nakon selekcije, odabrano je 16 skladbi za festivalsku večer. To su skladbe koje se prvi puta izvode pred publikom, a ponosni smo i što imamo puno medijskih pokrovitelja, njih više od 20 i prošle godine smo po prvi puta prenosili festival uživo putem internetske televizije.

Nakon kratke pauze, prisutnima se obratila načelnica Zrinskog Topolovca Jasna Mikles Horvat koja je zahvalila na prilici da predstavi nešto iz svoje općine.

Nagradi se nadaju i u Zrinskom Topolovcu

‒ Mi smo najmanja općina u našoj županiji, ali to ne znači da ne možemo parirati velikim općinama koje možda imaju dužu tradiciju. Mi imamo nešto što živi na našem području punih 500 godina i jako smo ponosni na to – ustvrdila je. Slaven Klobučar izrazio je suosjećanje s turskim i sirijskim narodom te komisiji predstavio legendu i scenski prikaz Babotučka vojna iz Zrinskog Topolovca.

‒ Babotučka vojna je legenda koja govori o ljubavi, obrani i nenasilju. U scenskom prikazu nema buke topova, krvavih rana, već domišljatosti seljaka i silne želje da se obrane dom i domovina od osvajača. To ovu legendu ističe od mnogih drugih jer u njoj se pobjeđuje, a da nitko ne nastrada, u njoj čuvamo vjerovanja u nadnaravna bića koja žive na Bilogori, a sve njih zajedno zovemo danja. U njoj čuvamo identitet Bilogore i Zrinskog Topolovca – naglasio je. Babotučku vojnu kao scenski prikaz napisala je Gordana Marta Matunci, a za scenu i režiju pripremio Slaven Klobučar. Otkrio je i koliko je puta dosad izvedena.

– Legenda je prvi puta izvedena 2013. godine u općini Zrinski Topolovac, a zahvaljujući Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar i u samom gradu Bjelovaru. Tada dolazi do pauze i ponovno se s novim tekstom postavlja na scenu 2019. godine kad se izvodi na Terezijani, kao i 2021. te dva puta 2022. godine, u petak i subotu. U Zrinskom Topolovcu je izvedena 2021. i 2022. na autentičnom brijegu Jerešinu iznad Zrinskog Topolovca – naveo je Klobučar. U sklopu prezentacije prikazan je i kratki film u kojem mještani govore o ovoj legendi, a koji je snimljen kako bi se ona dočarala za potrebe upisa u Registar nematerijalne kulturne baštine.

‒ Prošle godine smo započeli u Ministarstvu kulture i medija sastanak i oni su prepoznali Babotučku vojnu kao nešto autentično i dobro te nas potaknuli da krenemo u njezinu zaštitu, odnosno u upis u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Krenuli smo u snimanje video i tonskih materijala jer je važno sačuvati izvornu topolovečku kajkavštinu koje više na Bilogori nema. Sama prezentacija je prikazana na ovogodišnjoj Noći muzeja što isto ističe Zrinski Topolovac među silnim općinama u našoj županiji, ali i šire po tome što je jedna od rijetkih općina koja obilježava Noć muzeja. Nakon toga je kompletna dokumentacija predana mjerodavnom konzervacijskom odjelu te se nadamo pozitivnom rješenju – poručio je. Na legendi i njezinom prikazivanju nastavlja se raditi i ove godine.

‒ Za ovu godinu već imamo dogovoreno da će Babotučka vojna dobiti svoj dan u Zrinskom Topolovcu, cjelodnevnu manifestaciju koja će biti posvećena upravo njoj i dogodit će se 27. svibnja. Budući da ona govori o obrani naše domovine, mislim da je prigodno da na taj način općina proslavi i Dan državnosti RH. Već smo u pripremama kostima i scenografije, uključujemo što više statista i glumaca, želja nam je stvoriti brend od ove legende – istaknuo je Klobučar. Osim što ova legenda i scenski prikaz doprinose očuvanju tradicije, ujedno stvaraju dodatnu turističku vrijednost i turizam doživljaja jer su u izvedbu uključeni svi zainteresirani. Da se ova priča svidjela komisiji, svjedoče ideje koje su se rodile na licu mjesta o povezivanju s hrvatsko-turskim udrugama i turskim ambasadorom.

Opg Bačak – od uzgoja tikvi do moderne kušaonice

Nakon održanih prezentacija, okupljeni su se zaputili do OPG-a Bačak. Obitelj Bačak dobila je brojne komplimente za svoju ponudu, a Goran Bačak otkrio je da su se počeli baviti poljoprivredom 2011. godine.

‒Mi smo se registrirali za preradu svoje sirovine i sirovine lokalnih proizvođača, ali u našem kraju jako malo ljudi radi s povrćem i voćem – kazao je. Svoje proizvode najviše prodaju u Zagrebu, u sklopu trgovina Decentia. Zanimljivo je da se, primjerice, ondje ne prodaje butternut tikva ako je OPG Bačak u nekom razdoblju nema. No, poznati su njihovi proizvodi i u bjelovarskom kraju.

‒ Ja sam jedan od osnivača Bilogorske košare, braniteljske zadruge koju smo mi pokrenuli da nešto napravimo. Imamo problema, ali stojimo na nogama, to funkcionira i prodaje se. Okupili smo 20-ak zadrugara koji nešto proizvode – poručio je Bačak. Prezentacijama o Etno festivalu i Babotučkoj vojnoj nazočila je i direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek, dok se direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak priključio na OPG-u Bačak gdje je u dobroj atmosferi dovršen posjet Dijane Katice i njenih suradnika ovom dijelu naše županije te su se zatim zaputili prema OPG-u Jareš gdje su prisustvovali predstavljanju projekta Sobe na farmi. Dodjela nagrada održat će se krajem veljače u Opatiji.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik