Počele su pripreme za izložbu vina „Čazmanski vinokap“ koja bi trebala biti 25. ožujka, dan prije Supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“. Ovo će biti deseta jubilarna izložba vina koju organizira Udruga vinogradara i vinara Čazma.

Zajednički je to projekt Grada Čazme i Udruge vinogradara i vinara koji je postao dio ovdašnje turističke ponude.

– Jako smo zadovoljni kako je izložba od samih početaka, prije deset godina, do danas napredovala. Kroz godine kvaliteta vina se digla, kao i kvaliteta same izložbe. Imamo sve više uzoraka na izložbi i ljudi koji su zainteresirani da donesu svoje vino i pokažu što su radili tijekom cijele godine u svom vinogradu i u podrumu, kazao nam je predsjednik udruge Ivan Katalenić.

Ono što ovu izložbu krasi je da ima međunarodni karakter te da je svake godine na ocjenjivanju bio veliki broj uzoraka vina, likera i rakija. Kada bi se sve zbrojilo kroz ovih deset godina ocijenjeno je oko 1500 uzoraka.

Prikupljanje uzoraka vina, likera i rakije ove godine bit će održano 1. ožujka u prostorijama Doma umirovljenika u Čazmi. Prikupljanje će biti od 15:00 do 20:00 sati. Samo ocjenjivanje komisija će provesti 4. ožujka, pod vodstvom predsjednice komisije Ivanom Alpeze.

– Uzorke mogu donijeti svi koji žele sudjelovati na našoj izložbi, koji žele vidjeti kakvo im je vino. Da bi sudjelovali na izložbi ne morate biti članovi neke udruge vinogradara i vinara. Pozivam i one vinare koji rade vina za svoj gušt da donesu uzorke da pokažu što su napravili i kakvo im je vino, rekao je Katalenić i dodao kako će i ove godine poseban naglasak biti na škrletu.

-Škrlet svake godine kod nas na izložbi ima posebnu pažnju, tako ćemo ga i ove godine posebno ocjenjivati i dodijelit ćemo diplomu i zahvalnicu za najbolji škrlet na izložbi, istaknuo je Katalenić.

Proglašenje najboljih vina bit će na samoj izložbi 25. ožujka. Izložba će biti održana u Multifunkcionalnom centru, na Trgu Čazmanskog kaptola u 15:00 sati.

Očekuje nas još jedna lijepa izložba vina, na koju pozivamo sve vinoljupce, znalce i vinske profesionalce da dođu u Čazmu i kušaju izvrsna vina i upoznaju vrijedne vinare.