Nakon Sokolane, Grad Bjelovar ide u konstrukcijsku obnovu još tri zgrade za što će radovi biti sufinancirani iz Fonda solidarnosti Europske unije. Javne nabave za izvođače radova bit će raspisane danas u ponoć.

– Jučer smo dobili sve završne troškovnike i sve zgrade za koje smo dobili odobrenje od Ministarstva kulture, kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, mogu u konstrukcijsku obnovu. Sve one će ići danas u postupak raspisivanja Javne nabave po skraćenom postupku za izvođače radova, osim zgrade na Trgu Stjepana Radića 15. za koju se projekt još radi. Za nju i nije ovakav vremenski presing jer smatramo da nju možemo završiti do 30. lipnja, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako bi bila tragedija da se za konstrukcijsku obnovu na Javnoj nabavi za neku od zgrada ne javi nitko, a velike su mogućnosti da se to dogodi zato što su svi svjesni kratkih rokova koji su na granici realnog.

Obavijesti o javnom pozivu Grad će poslati i na adrese Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Udruženja obrtnika. Ova udruženja trebala bi potom obavijestiti sve svoje članice da je Grad Bjelovar u velikoj potrazi za izvođačem radova.

– Ako dobijemo u idućih deset dana adekvatne ponuđače vjerujem da možemo stići i ispuniti rok do 30 lipnja. Sigurno će to biti ponude koje će premašivati ovaj iznos koji je procijenjen. Mi ćemo tražiti ministarstvo da s obzirom na sve okolnosti, ako dođu veće ponude da nam potvrdi da je sve u redu s troškovnikom i da možemo započeti s radovima te da će pokriti dodatan iznos novca ako će to biti potrebno, rekao je Hrebak

Iako je bilo upitno hoće li ići nabava i za zgradu Vodotehne zbog velikog obujma posla, a kratkih rokova, u Gradu Bjelovaru su prelomili da i za ovu zgradu krenu u potragu za izvođačem radova.

– Mi smo danas prelomili i rekli da idemo riskirati i idemo i Vodotehnu uvrstiti u tu cijelu priču. Ona je najviše knap jer ona je zgrada ogromne kvadrature i ogromnog iznosa novca, ali isto tako kratkog roka za samu obnovu, zaključio je Hrebak.

Ako će sve ići onako kako u Gradu Bjelovaru planiraju do 20. veljače sve skele bi se trebale početi slagati na gradilištima. U idućih 10 dana prikupljaju se ponude, zatim slijedi njihovo otvaranje i ako ne bude žalbi, odluka za izvođača radova donosi se odmah.