12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena monografija Aleksandar Marks

Nove vijesti

Monografija Aleksandar Marks koju je Centar za kulturu –Gradski muzej Čazma izdao povodom 100. obljetnice rođenja ovog vrsnog animatora, grafičara, ilustratora i slikara, inače rođenog Čazmanca te 20. obljetnice Galerije Aleksandar Marks predstavljena je u utorak 7. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Aleksandar Marks začetnik  je moderne likovnosti crtanog filma iz koje je proizašla Zagrebačka škola crtanog filma. Bez obzira što je tijekom svog života dobio brojne nagrade na svjetskim i domaćim festivalima njegov lik i djelo, ostali su nepoznati, pa se ovom monografijom to nastoji promijeniti.

– Bio je jedan od prvih djelatnika Zagrebačke škole crtanog filma, bio je glavni crtač prvog hrvatskog, tada jugoslavenskog crtanog filma u boji „Crvenkapica“ i zapošljava se u Zagrebačkoj školi crtanog filma, odnosno u odjelu za animaciju Zagreb filma 1956. Kada se sam studio osniva tako da ga smatramo pretečom likovnog izražaja po kojem je Zagrebačka škola specifična – kazala je ravnateljica Centra za kulturu Maja Cepetić Rogić dok je povjesničar umjetnosti i jedan od autora monografije prof. Frano Dulibić dodao kako se ovom monografijom ispravlja nepravda prema takvoj vrsti ljudi koji sami sebe na jedan način guraju na marginu,  a zaslužuju bolje mjesto:

– Naime njegov značaj je izuzetno važan, ne samo kao ilustratora, pogotovo ’50. i ’60. Godina kada je možda njegovo zlatno doba ilustracije nego još više u animiranom filmu kao suradnik Vkotića i Mimice, rekao je.

Na predstavljanju monografije govorili su uz urednicu monografije Maju Cepetić Rogić i prof. Dulibića i hrvatski filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković, voditeljica Galerije Aleksandar Marks Jadranka Kruljac Sever i voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić-Olujić, a osim predstavljanja monografije postavljena je i prigodna izložba.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika