Osigurano 200 tisuća kuna za nabavku kombija i pomoć u postavljanju rampi na novoobnovljenom korzu

U ponedjeljak je konferenciju za novinare održala Udruga tjelesnih invalida Bjelovar na kojoj je nazočan bio i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Središnja tema bio je početak provedbe druge godine dvogodišnjega programa usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom: Asistenti – bolji život OSI, financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel iskoristio je prigodu kako bi gradonačelnika upitao hoće li na korzu biti postavljene rampe za objekte koji se tamo nalaze, a prvenstveno se osvrnuo na ugostitelje i činjenicu da osobe s invaliditetom gotovo ne mogu popiti kavu u središtu grada.

Gradonačelnik se složio da je to dobra inicijativa, no i rekao kako ta odluka nije samo na Gradu.

– I prošli puta kad sam bio bilo je dosta tema koje su bile otvorene, ja sam vam tad obećao i mislim da sam danas došao s ispunjenjem tih obećanja. Sjetite se da je bilo puno nedoumica vezanih uz sam korzo, govorimo o onom na što Grad može utjecati, a to je dio sa strane, ali sjetite se da sam vam rekao da nećete imati problema niti s onim dijelom kockica, svi su bili zabrinuti zbog te tzv. kaldrme, a na kraju je samo trebalo pričekati da se vidi kako će to izgledati. U svakom slučaju, bit će to još bolje, bit će još manja razlika po središnjem dijelu jer ja želim da i osobe s invaliditetom imaju sve mogućnosti, da mogu i popiti kavu, ali i da mogu prošetati cijelim korzom, a ne samo trakom koja je predviđena za njih i to će biti moguće, to sam vam obećao i mislim da se vidi da se ide u tom smjeru – naglasio je Hrebaki dodao kako je potrebno postići dogovor s trgovačkim lancima ili drugima koji nisu prilagodili svoje ulaze da to učine.

Gradonačelnik želi da korzo bude pristupačno invalidnim osobama te je pojasnio radovi dobro napreduju, a sve dodatne stvari koje je potrebno napraviti, pozvao je predstavnike udruge da se obrate nadležnima.

‒Mislim da se taj dio bez ikakvih problema može riješiti, no molim vas da stupite u kontakt s resornim pročelnikom jer ne mogu ja sve te sitne detalje koji su vama jako važni popratiti zbog svojih obveza, ali definitivno ovakve stvari zaslužuju sastanak u Odjelu za komunalnu djelatnost tako da projektanti prilagode i te završne faze korza. Korzo vidi se da ide svojim tempom pa ću im skrenuti pozornost na to, još taj mali detalj nedostaje, ali to moramo proširiti i na cijeli naš grad. To je već sad neka sveobuhvatnija akcija, ali prvo ćemo to napraviti na korzu, dotjerati ga u red da to bude onako kako ste vi zamislili – poručio je gradonačelnik.

I mi, i vi – za kombi svi

Prošle je godine najavljena akcija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar “I mi i vi – za kombi svi!” kojom se želi prikupiti novac za nabavu novog kombi vozila prilagođenog osobama s invaliditetom.

– To je projekt koji ide ove godine za koji je Grad Bjelovar dao 20 tisuća kuna, Županija 30 tisuća kuna, skupili smo ukupno oko 120 tisuća kuna i idemo dalje do 400 tisuća na razne načine. Čekamo projekte, čekamo gospodarstvo i banke jer oni su sad na redu da ih animiramo – rekao je predsjednik UTIB-a koji se nada da će osim Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara u ostvarenju ovih težnji pomoći i sve Općine. Dosad su svoje obveze podmirile Općina Velika Pisanica i Općina Šandrovac, a polovicu iznosa uplatila je i Općina Rovišće.

– Grad Bjelovar dao je 20 tisuća kuna za nabavku kombija, ali obećanje je bilo 200 tisuća kuna. Ja dolazim s obećanjem, danas sam razgovarao s pročelnicom, vi se trebate javiti i ono što smo obećali to ćemo i ispuniti. 200 tisuća kuna će Grad donirati za kombi tako da sve ono što ćete s nama dogovoriti, što je realno u nekim okvirima što se mi dogovorimo, što ja obećam to tako mora biti i to će tako biti. Stupite u kontakt s pročelnicom, morate se javiti na naš javni poziv i vjerujem da tu neće biti problema – istaknuo je gradonačelnik Hrebak te izrazio nadu da će se i drugi odazvati i pomoći Udruzi u ovoj akciji.

Potpisani su ugovori s novim osobnim asistentima. Trenutno je zaposleno 23, no udruga treba 29 za svoje korisnike te je raspisan natječaj za zapošljavanje još šest osobnih asistenata.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik