Grad Bjelovar kreće u konstrukcijsku obnovu zgrade Sokolskog doma, odnosno poznate Sokolane.

Sokolana je izgrađena početkom dvadesetog stoljeća te se prema mnogim stručnim ocjenama ubraja u red najljepših građevina u Hrvatskoj koje je projektirao arhitekt Dioniz Sunko. Zgrada osim svoje ljepote ima i veliku važnost za razvoj sporta u Bjelovaru. Danas je zgrada u vlasništvu Grada Bjelovara i njom upravlja Gradsko poduzeće za upravljanje sportskim objektima.

– Ova zgrada osim što je zaštićeno kulturno dobro i važna i za budućnost. Ona je na žalost konstrukcijski jako loše, a potres ju je dodatno uzdrmao. Fond solidarnosti koji nam je EU dala, upravo je da možemo takve zgrade ne obnoviti od potresa, nego ih konstrukcijskom obnovom zaštiti, da kad se dogodi novi potres jednog dana, a sigurno znamo da će se dogoditi, da se ova zgradu sačuva, rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Prema Ugovoru koji je potpisan s izvođačem radova, tvrtkom Crotal, radovi stoje 1.079.164,92 EUR, a osigurat će kvalitetnije uvjete rada u zgradi stradaloj od posljedica potresa. Procjena je da će trebati još od tri do četiri milijuna eura za cjelovitu obnovu.

– Za cjelovitu obnovu bit će isto tako natječaj kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti upravo za cjelovite obnove svih onih zgrada koje su konstrukcijski obnovljene. Preduvjet da bi se mogao javiti na taj natječaj je izvršena konstrukcijska obnova. Sad nam predstoje mukotrpni radovi koji moraju biti završeni do 30. lipnja. Vidjet ćemo u kakvom će stanju tada biti Sokolana, čekat ćemo daljnje natječaje kako bi je obnovili, istaknuo je Hrebak.

Za dokumentaciju i provedbu radova, Fond solidarnosti Europske unije Gradu je bespovratno dodijelio 5.100.959,99 kuna ili 677.013,74 EUR putem natječaja za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa.