Grafika: Ivan Žilić/Twitter

Zanimljivo istraživanje napravio je ekonomist Ivan Žilić iz HNB-a. Usporedio je BDP po stanovniku po županijama, sa BDP-om po stanovniku u nekim državama na svijetu. Pa zaključio da je šibensko kninska županija Kazahstan, a područje Siska Meksiko.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju usporedio je s Libijom, državom razrušenom građanskim ratom, ali s velikim izvozom nafte i plina, što iskrivljuje mjerenje BDP-a.

Virovitičko podravska županija je Libanon. Najslabije razvijena hrvatska županija ima BDP po stanovniku kao Libanon, zemlja koju trese ekonomska kriza.

Najbolji stoji Zagreb čiji je BDP usporediv sa Slovenijom. Istra je Urugvaj, Rijeka Latvija, Dubrovnik Panama. Splitsko-dalmatinska županija je Malezija. Šibensko kninska Kazahstan.

“Za svaku županiju u RH su pronađene zemlje (više od tisuću četvornih kilometara) koje imaju najsličniju vrijednost BDP-a po stanovniku. Podaci za županije su s Državnog zavoda za statistiku, a ostale zemlje s World Bank Indicators. Obje serije su iz 2019. godine i pretvorene u konstantne dolare iz 2015. godine”, opisao je uz prikaz ekonomist Ivan Žilić.