Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke. Što je biti od 1. travnja i čeka li nas novi veliki udar na džepove?

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu. Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

Početkom veljače raste zabrinutost i građana i poduzetnika što će biti s cijenama električne energije nakon 31. ožujka.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP. Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

‘Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja’, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

‘Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine’, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Građani sad plaćaju megavatsat 59 eura, što znači da bi bez nastavka Vladinih mjera električna energija trebala poskupjeti.

‘Ove mjere koje traju do 31.3., ja vjerujem da će ih Vlada u nekom obliku nastaviti jer opskrbljivači bi bili prisiljeni podići cijene za građanstvo0, dodao je Jakšić.

Sadašnje mjere omogućavaju potrošačima ove zime jeftiniju električnu energiju nego u drugim državama, podsjeća premijer.

A najveći dio tog financijskog tereta prebačen je na HEP. On ima obvezu primiti sve potrošače koji žele otići od privatnih opskrbljivača, a takvih je u posljednja 4 mjeseca 41 tisuća. Kako god bude nakon 31. ožujka, iz HEP-a poručuju da će svoje cijene električne energije uskladiti s daljnjim odlukama Vlade.

Izvor: www.vijesti.hrt.hr