Međunarodna atletska utrka Supermaraton Zagreb-Čazma «Od Kaptola do Kaptola» ove godine održat će se u nedjelju, 26. ožujka.

Maraton će i ove  godine na simboličan način po 46. put spojiti dva grada, Zagreb i Čazmu te  dva Kaptola i dvije županije Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku.

– I ove godine pripremamo supermaraton prve nedjelje u proljeću, ove godine je to 26. ožujka. Planiramo bogati program. Dan ranije u subotu, na gradskom trgu će biti izložba vina “Čazmanski vinokap”, koji je nekoliko godina izostao zbog korone. U nedjelju očekujemo u raznim igrama u centru grada naše vrtićance i učenike osnovne i srednje škole, rekla nam je službenica ovlaštena za obavljanje poslova pročelnika Elvira Babić Marković.

Dužina staze je 61.350 metara, a trasa ide od Jelačić placa preko Dubrave, Sesveta, Dugog Sela, Božjakovine, Lupoglava, Kloštar Ivanića, Šumećana, Dabaca, Bosiljeva do središnjeg čazmanskog trga. 

Trkači su podijeljeni u sedam kategorija – do 29, 39, 49, 59 i od 60 godina i više.

– Od danas su počele i pripreme, a na našoj web stranici objavljene su propozicije koje se nisu ništa značajno mijenjale u odnosu na prijašnje godine. Očekujemo kao i svake godine od osamdeset do sto maratonaca na utrci. Nadamo se da će i ove godine biti lijepo vrijeme i da će događaje popratiti veliki broj naših građana, ističe Babić Marković.

Svi natjecatelji koji pretrče trasu u vremenskom limitu (sedam sati) primit će medalju i diplomu, a za osvojena prva tri mjesta (žene i muškarci) primit će i novčane nagrade.

– Fond nagrada ostaje isti kakav je bio i ranijih godina, samo što je prebačen u eure. Ovaj maraton ne trče lovci na nagrade, on je više pobjeda svakome tko nastupi i dođe do cilja bez obzira na financijski iznos koji dodjeljujemo za prva tri mjesta, pojašnjava Babić Marković i dodaje kako će se i svim natjecateljima (u muškoj i ženskoj kategoriji) s prebivalištem na području Grada Čazme, a koji završe utrku u vremenskom limitu, dodijeliti financijska sredstva iz Proračuna Grada Čazme.

Rekord staze u muškoj konkurenciji drži Denis Zhalybin iz Rusije – 3:34:24 (2004. godine), a u ženskoj konkurenciji Marina Bychkova iz Rusije – 4:13:19 (2004. godine).