Jučer je na bjelovarskom groblju Borik održano obilježavanje 31. godišnjice ukopa osamnaestorice hrvatskih branitelja poginulih u rujnu 1991. godine u Kusonjama.

Obitelji poginulih i brojna izaslanstva položila su cvijeće i zapalila svijeće prisjetivši se 5. veljače 1992. godine kada je Bjelovar doživio jedan od najtužnijih dana u svojoj povijesti, a vijest o stradanju i pokopu potresla je čitavu Hrvatsku. 

Cvijeće i svijeće kod središnjeg križa položile su obitelji i Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH Kusonje 91.-93 i Udruga 1. A satnije. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, počast je odala zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Marija Jungić. Počast je u ime Vlade RH i Andreja Plenkovića  te ministra branitelja Tome Medveda, odao Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć. U ime Ministarstva obrane i ministra Marija Banožića, počast je odao Ivan Pušić, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Bjelovar. Počast poginulim braniteljima odalo je i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, predvođeno gradonačelnikom Dariom Hrebakom te izaslanstvo Državne uprave BBŽ-a, MUP-a i Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

Organizatori  obilježavanja bili su Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH “Kusonje 91.-93.”, Bjelovarsko – bilogorska županija i Grad Bjelovar.

Bjelovarski branitelji poginuli u Kusonjama: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara. Neka im je vječna slava i hvala!

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik