Gradonačelnik Garešnice dipl. ing. Josip Bilandžija i Gradska uprava kojoj je na čelu s istim su tempom kao i prijašnjih godina nastavili s realizacijom brojnih gradskim projekata kojima je cilj podizanje kvaliteta života svih građana u Garešnici i njenim prigradskim naseljima. Prošle su godine uspješno završena i dva projekta posebno važna za društveno-kulturni život građana te za turistički razvoj Garešnice i okolice. Više o učinjenom u prošloj, ali i planovima za ovu godinu doznali smo u razgovoru s gradonačelnikom.

Moram reći i to da je u prošloj godini na području Grada Garešnice povećan broj rođene djece u odnosu na 2021. iz čega se može zaključiti da naše mjere usmjerene prema djeci i mladim obiteljima imaju smisla i s tim ćemo nastaviti i dalje – kaže gradonačelnik J. Bilandžija

Koje su aktivnosti gradske uprave obilježile 2022. godinu?

Prošla godina je bila vrlo uspješna za tim kojem sam na čelu. Želim zahvaliti svim djelatnicima gradske uprave, zaposlenicima gradskih trgovačkih društava i ustanova, ali isto tako i članovima Gradskog vijeća Garešnice koji su nam pružali podršku u radu. Možemo se pohvaliti s dva velika projekta koja smo realizirali u prošloj godini. To su dovršetak izgradnje nove zgrade Knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta te otvorenje Centra za posjetitelje u nekadašnjoj zgradi starog kina koja je rekonstruirana za tu namjenu. To su projekti velike vrijednosti koje smo dugo priželjkivali. Želim se zahvaliti i Vladi RH koja je kroz sufinanciranje putem svojim ministarstva dala priliku malim sredinama poput nas da dobijemo mogućnost ostvariti te projekte. Novi prostor knjižnice unaprijedit će kulturni život naše sredine, a Centar za posjetitelje kroz svoje aktivnosti istaknut će prirodna bogatstva ovog kraja i dati zamah daljnjem razvoju turizma u Garešnici. Uz te radili smo i na cijelom nizu drugih projekata usmjerenih na ravnomjeran razvoj svih naših naselja i na podizanje kvalitete života svih naših sugrađana.

Jesu li se gradske mjere i potpore odrazile na razvoj gospodarstva i poduzetništva na području Grada Garešnice u prošloj godini?

Popunjenost našeg Tehno parka u Poduzetničkoj zoni Kapelica je trenutno 80 posto, a Poduzetnički inkubator u Garešnici popunjen je u potpunosti. Riječ je o dvije potporne institucije koje omogućuju našim poduzetnicima početnicima da uz razrađeni sustav gradskih potpora poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima pokrenu poslovanje, osamostale se i opstanu na tržištu. Kad stanu na svoje noge oni napuštaju te prostore i prepuštaju ih novim poduzetnicima početnicima. Takav vid subvencije od strane Grada u kombinaciji s potporama države je dobra osnova za razvoj gospodarstva na području grada i daje dobre rezultate. Što se tiče Poduzetničke zone Kapelica u njoj su za sad kupljena dva zemljišta. Jedno za izgradnju sortirnice za plastiku, a drugo za izgradnju poslovne hale. U planu je i prodaja zemljišta za solarnu elektranu, no za to čekamo promjenu prostornog plana i procjenu utjecaja na okoliš. Kupci zemljišta uz sufinanciranje kupnje oslobođeni su i plaćanja komunalnog doprinosa. Sve te gradske mjere za cilj imaju daljnji razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, te ostanak mladih u Garešnici. 

U prošloj se godini nastavilo sa značajnim gradskim izdvajanjima za djecu i mlade obitelji?

To nam je jedan od prioriteta. I lani smo nastavili s provođenjem naših socijalnih programa i projekata. Isplaćivali smo jednokratne novčane naknade za novorođenu djecu i darivali ih poklonima u čemu sudjeluje i gradski Crveni križ. Moram reći da je u prošloj godini povećan broj rođene djece u odnosu na 2021. iz čega se može zaključiti da naše mjere usmjerene prema mladim obiteljima imaju smisla. Stipendirali smo učenike i studente, financirali nabavu drugog obrazovnog materijala za sve učenike osnovnih škola, sufinancirali smještaj djece u dječji vrtić, izdvajali za školski prijevoz te pomagali obiteljima koje su u teškoćama. Tu su i potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja. Znatna su naša ulaganja u predškolski odgoj, a od ove godine izdvajamo i za financiranje osnovnih škola s našeg područja budući da su nedavno na Grad Gaređnicu prenesena osnivačka prava nad OŠ Garešnica i OŠ Trnovitiči Popovac. Također već dvije godine sufinanciramo nabavku knjiga za učenike koji upišu program gimnazije u garešničkoj Srednjoj školi. Sa svim tim mjerama nastavit ćemo i u ovoj godini jer nam je cilj da olakšamo život obiteljima s djecom i zadržimo ih u Garešnici.

Koliko je Grad Garešnica u prošloj godini ulagao u skrb za starije i nemoćne osobe na svom području? 

Socijalni projekti usmjereni prema starijima i nemoćnima nastavljeni su i u 2022. godini. Radi se o dva gradska projekta Pomoć u kući i Zaželi, koja su osim skrbi o starijim osobama donijeli i nova radna mjesta. Nedavno smo kroz projekt Zaželi na šest mjeseci zaposlili 31 ženu koje skrbe o 186 starijih osoba. Prošle godine  dobili smo novog liječnika u ambulanti u Brestovcu kojem je Grad Garešnica dao na besplatno korištenje novouređeni stan. Treba reći i da imamo mladu stipendisticu liječnicu koja će uskoro završiti fakultet i doći raditi u Garešnicu. Sve su to mjere kojima nastojimo podići kvalitetu života naših građana. Osim toga, podupiremo rad umirovljeničkih udruga, isplaćujemo božićnice umirovljenicima s najmanjim primanjima i s tim ćemo nastaviti i dalje. Kad smo kod udruga želim reći da nismo smanjivali izdvajanja za udruge iz kulture, tehničke kulture, sporta, vatrogastva i druge udruge. Dok možemo pratit ćemo ih s istim sredstvima kao i do sad, a kad se pruži prilika ta ćemo sredstva i povećati.

Najznačajniji projekti čiju realizaciju planirate u narednom razdoblju? 

U planu nam je uređenje gradskog središta, novog gradskog parka na gajinskim livadama te parka za pse uz njega. Ti projekti proizlaze iz nove gradske Strategije za razvoj zelene infrastrukture na području Grada Garešnice. Završit ćemo izgradnju vodovodne mreže u Pašijanu i Dišniku, a u planu su ulaganja u ceste, nogostupe, parkirališta, rasvjetu i druge projekte značajne za građane. Pratimo i osluškujemo potrebe naših građana i nastojimo ih zadovoljiti koliko nam to financijske mogućnosti dopuštaju.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik