Nakon što su godinama pčelari s područja naše županije med na analizu morali nositi u susjedne gradove, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije započeo je vršiti analizu meda u Bjelovaru.

O tome smo razgovarali s ravnateljem Vedranom Trupcem koji nam je pojasnio kako se Zavod do sada nije bavio ovom djelatnošću. No već se prošle godine započelo s njenim provođenjem.

‒ Poznati smo po kvalitetnom medu kojeg proizvodi petstotinjak pčelara te smo im uvođenjem usluge analize meda željeli pomoći da ne moraju med nositi u druge gradove van naše županije. Važno je reći kako cijena analize ovisi o parametrima koji se ispituju. No okvirno cijena je na razini svih dugih koji se bave analizom meda. Sav onaj dio analize koji pčelarima sufinancira Ministarstvo poljoprivrede moći će iskoristiti i preko našeg Zavoda kao što su radili i u drugim gradovima. Pčelari tako mogu zatražiti ispitivanje kvalitete meda u zavodu za javno zdravstvo BBŽ gdje Služba za zdravstvenu ekologiju vrši mikrobiološke, fizikalno-kemijske, senzorske i pelude analize meda.

Za pčelare smo tiskali letak koji sadrži sve dodatne informacije, a dijelit ćemo ga i na Međunarodnom pčelarskom sajmu koji se ovog vikenda održava na sajamskom prostoru u Gudovcu ‒ pojasnio je ravnatelj.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik