Jučer je u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar obilježen Dan crvenih haljina na kojem su medicinski stručnjaci govorili o specifičnostima moždanog udara u žena. Kako bi se dodatno građani potaknuli na redovne kontrole i prevenciju, na ulazu su učenici 5. razreda Medicinske škole i studenti Veleučilišta u Bjelovaru sa Studija sestrinstva mjerili krvni tlak i određivali razinu šećera u krvi.

Nizom predavanja okupljeni su upoznati s uzrocima, simptomima, ali i načinom lilječenja

Prvo predavanje održao je doc.dr.sc. Želimir Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo koji je govorio o epidemiologiji moždanog udara u Hrvatskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Radiologinja dr. Sanja Bišćan pojasnila je proces radiološke djelatnosti akutnog moždanog udara, dr. Ivana Petrović Juren otkrila je čimbenike rizika za nastanak moždanog udara, a dr. Marta Šimunović održala je predavanje pod nazivom “Moždani udar u žena, vrijeme je mozak”. Važno predavanje o ulozi medicinskih sestara u skrbi za pacijente s akutnim moždanim udarom održala je v.d. glavna sestra Odjela neurologije Jadranka Kicivoj, a svoja iskustva na kraju su podijelile pacijentice liječene od ove opake bolesti.

O važnosti obilježavanja ovog dana govorila je Marta dr. Šimunović te otkrila što se njime želi postići:

‒ To je dan naglašavanja borbe žena u brizi za vlastito zdravlje što je vrlo važno. Bit će održano niz predavanja na kojima će se moći čuti nešto više o specifičnostima moždanog udara u žena te o simptomima. Željeli bismo naglasit da je moždani udar moguće spriječiti prvenstveno zdravim načinom života, prepoznavanjem i liječenjem faktora rizika, kao i važnost prepoznavanja simptoma iz razloga što pravovremeno prepoznavanje simptoma i pravovremeno reagiranje dovodi do mogućnosti liječenja naših pacijenata jer vrijeme je mozak i vrlo je kratko vrijeme u kojem mi možemo pristupiti specifičnim metodama liječenja moždanog udara kako bismo smanjili invaliditet i potencijalno izbjegli smrtni ishod Moždani je udar veoma česta bolest, a vrlo je važno istaknuti njegove posljedice. On je prvi uzrok invaliditeta u Hrvatskoj, a drugi uzrok smrtnosti. Od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke o kojem se puno više priča ‒ naglasila je.

Moždani udar češći je kod žena

‒ Ima specifičnosti vezanih za faktor rizika kod žena ovisno o njihovom hormonalnom statusu, o nekim bolestima koje su češće u ženskog spola nego u muškog, to se radi o nekim rijetkim bolestima upalnog karaktera krvnih žila i nekih autoimunih bolesti, a zapravo i duljina trajanja života, odnosno način života kojije kod žena ipak malo drugačiji u smislu da su žene tri ćoška kuće, odnosno primarno skrbe o drugima, a tek onda o sebi. Isto tako, žene žive dulje od muškaraca, u životnoj dobi od 75 godina očekuje se da su dvije trećine oboljelih žene – napominje dr. Šimunović. Ono što želimo ovom akcijom naglasiti je da u velikom broju slučajeva moždani udar moguće spriječiti. Trebalo bi razdvojiti te dvije stavke da je moguće spriječiti i da ga je danas moguće i adekvatno liječiti. Pod spriječiti mislimo na to da treba živjeti zdravo, treba se kretati, treba prestati pušiti i konzumirati alkohol, misliti na prailnu prehranu, redovito tjelesno vježbati, a u smislu faktora rizika koji dovode do moždanog udara bitno je prepoznati bolesti kao što su arterijska hipertenzija, odnosno povišen krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće i te bolesti dobro kontrolirati i liječiti ‒ pojasnila je  dr. Šimunović.

V.d. voditeljica Odjela neurologije Tihana Gržinčić pozdravila je sve prisutne te rekla nekoliko riječi o moždanom udaru: ‒ Moždani udar je globalna epidemija koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života. Simbol siluete žene u crvenoj haljini ukazuje i na njenu krhkost, ali i na njenu snagu. Crvena boja je boja zdravlja, živosti i života, ali i znak upozorenja. Svake godine od moždanog udara umire dva do tri puta više žena nego od karcinoma dojke. Jedna od pet žena za razliku od jednog od šest muškaraca dobit će moždani udar tijekom života. Velika je smrtnost, gotovo do 60 posto. Mi ćemo danas govoriti o mjerama prevencije da se bolest uopće ne dogodi i cilj ove javnozdravstvene edukativne akcije je zdravlje i zdrava žena ‒ istaknula je.

Ravnateljica Opće bolnice “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković istaknula je kako joj je drago da se sve više priča o ovom javnozdravstvenom problemu.

‒ Drago mi je da se govori o prevenciji i da se radi na tome da se takva bolest nikada ne dogodi, da pazimo što jedemo, da manje jedemo, da se više krećemo, da se kontroliramo i pratimo kakav nam je krvni tlak, sve ono što već svi znamo, ali zaboravimo. U današnjem užurbanom svijetu mi zaboravimo misliti na sebe, žene pogotovo i mislim da je ovo hvalevrijedna akcija koja će potaknuti žene da se sjete da moraju misliti na sebe i svoje zdravlje jer su potrebne svojoj obitelji i svima koje imaju ‒ poručila je ravnateljica.

Podršku su dale predstavnice Županije i Grada Bjelovara

Zamjenica župana Marija Jungić u svom se govoru osvrnula na brojne poslove koje žena radi i zbog kojih se često ne brine dovoljno o sebi: ‒ Mislim da danas žena puno toga može u našoj zajednici, osobito kad smo ovako ujedinjene u jednom cilju, u cilju da drugim ženama iz vlastitih iskustava, ali i s javnozdravstvenoj aspeksta skrenemo pozornost da imamo zadatak brinuti o sebi i svom zdravlju, a na taj način brinemo i o svojoj obitelji i zajednici. Moždani udar je veliki problem, pogađa više žene nego muškarce, a ono što je frapantno je da žene puno rjeđe na vrijeme potraže liječničku pomoć. Često vlastito zdravlje stavljamo  drugi plan, imamo posla i stavljamo ga ispred zdravlja. Danas je prilika da posjetimo sve da ipak na neke čimbenike možemo utjecati – rekla je te zahvalila svima na trudu uloženom u brigu za zdravlje.

Pročelnica za zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Bengez kratko je naglasila cilj akcije: ‒ Cilj ovakvih kampanja je podizanje svijesti i poticanje žena da se brinu o svom zdravlju. Mi ćemo uvijek podržavati ovakve akcije – kazala je.

Pročelnica za zdravstvo Grada Bjelovara Jasna Grgić Škaurin još je jednom zahvalila Odjelu neurologije na isticanju ovog problema: ‒ Nadam se da će ovakvih inicijativa biti još i treba ih biti jer svaka informacija koja se čuje ovdje i odasla putem medija našim građanima je jako važno i možda može spasiti nečiji život, zaključila je Grgić Škaurin.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik