Uoči Dana crvenih haljina, kojeg ove godine obilježavamo u petak, 03. veljače, Odjel neurologije Opće bolnice “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar organizira danas u 15 sati nekoliko edukativnih predavanja u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Uvodnu riječ održat će dr. Tihana Gržinčić, spec. neurolog, v.d. voditeljica Odjela neurologije, ravnateljica bolnice dr. Sanela Grbaš Bratković te pročelnice za zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, Andrea Bengez i Jasna Grgić Škaurin.

Program će se sastojati od nekoliko edukativnih predavanja. Doc.dr.sc.Želimir Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo govorit će o epidemiologiji moždanog udara u RH i BBŽ, radiologinja dr. Sanja Bišćan pojasnit će radiološku djelatnost akutnog moždanog udara, a dr. Ivana Petrović Juren otkrit će čimbenike rizika za nastanak moždanog udara. Nakon njih, predavanje “Moždani udar u žena, vrijeme je mozak” održat će dr. Marta Šimunović, dok će v.d. glavna sestra Odjela neurologije Jadranka Kicivoj imati predavanje “Svaka karika je važna – uloga medicinske sestre u skrbi za pacijente s akutnim moždanim udarom”.

Svoja iskustva podijelit će pacijentice liječene od moždanog udara, dok će učenici 5. razreda Medicinske škole Bjelovar i studenti Veleučilišta u Bjelovaru sa Studija sestrinstva određivati procjenu faktora rizika tako što će mjeriti krvni tlak i glikemiju.

Cilj ove akcije jest potaknuti promjenu u svijesti žena o specifičnostima i uzrocima moždanog udara kod žena, ukazivanju na važnost brige o vlastitom zdravlju te skretanju pozornosti na opasnost zanemarivanja mogućih simptoma moždanog udara. 

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2021. godini od njega je umrlo 5018 osoba, od kojih 2067 muškarca i 2951 žena.

Prema posljednjim podatcima Eurostata za 2019. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na visokome šestom mjestu od 34 europske zemlje.

Možemo reći da od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, no u žena je još podcijenjen kao zdravstveni problem te je, poručeno je, potrebna edukacija i podizanje svijesti o moždanom udaru u žena na razini struke, ali i šire javnosti.