Načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac u ovoj godini ima velike planove vezane uz nova ulaganja u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport, turizam i druge segmente javnog života.

Razgovarali smo s načelnikom Markom Kutanjcem  o realiziranim projektima u  2022. godine, ali i o projektima koji će biti realizirani tijekom 2023. godini.

Godina je dobro započela te ste sredinom siječnja potpisali ugovore za uređenje i opremanje Kulturnog centra.

Upravo tako, završio je postupak javne nabave za izgradnju Kulturnog centra. Potpisali smo ugovore i vjerujemo kako će uskoro započeti radovi koji bi trebali završiti u narednih 14 mjeseci. Procijenjena  vrijednost projekta je 7.231 586,09 kn. Nepunih  sedam milijuna kuna bespovratnih  EU sredstava osigurano je iz programa ruralnog razvoja, a razlika će biti financirana iz općinskog proračuna. Kad projekt završi Veliko Trojstvo će dobiti reprezentativan objekt za dodatno bogatiji kulturni život i rad brojnih udruga.

Općina Veliko Trojstvo kroz svoj proračun pokušava odraditi u svakom od svojih 11 naselja ono najpotrebnije za svoje mještane, što biste posebno izdvojili iz prošle godine?

Od kapitalnih projekata u 2022. godini možemo reći da je dovršena mrtvačnica na mjesnom groblju u Ćurlovcu i dovedena u uporabno stanje. Izgrađena je mrtvačnica na mjesnom groblju u Višnjevcu, a u planu za 2023. godinu je izgradnja nove mrtvačnice u Malom Trojstvu i rekonstrukcija stare  u Velikom Trojstvu. Tako bi sva mjesna groblja imala objekte s opremom kako bi mještani na prikladan način mogli obaviti pogrebe.

Ulagalo se i u cestogradnju i nogostupe. U Ulici braće Radić napravljena je rekonstrukcija nogostupa u dužini od 750  metara, a u 2023. godini u planu je nastavak u toj ulici u dužini od 500 metara. Asfaltirana je nerazvrstana cesta, spoj Ulice braće Radić s Vinogradskom 2 (Krupski brijeg) u dužini od 700 metara. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste odrađena je rekonstrukcija ceste u mjestu Paulovac u dužini od 500 metara i u Vrbici u dužini 2000 metara. U 2023. godini u planu je asfaltirati ukupno 1000 metara nerazvrstanih cesta, to su sve kraće dionice gdje ljudi stanuju, a dosad još nisu asfaltirane. Riječ je o cestama u Dominkovici, Paulovcu, Maglenči, Vinogradskoj 1, Vinogradskoj 2.

U mjestu Maglenča  postavljena je nova javna LED rasvjeta, a na društvenom domu odrađena energetska obnova (nova fasada) i kupilo se zemljište u blizini društvenog doma kako bi na proljeće 2023. napravili moderno dječje igralište. Društveni dom u Grgincu obojan je izvana, a onaj u malom Trojstvu obojan je iznutra. U društvene domove u Čurlovcu, Višnjevcu, Martincu, Kegljevcu ugrađeni su novi klima uređaji, a u Dominkovici je postavljena nova kuhinja. U Vrbici je zamijenjeno dotrajalo krovište, a u 2023. godini u planu je i uređenje unutar doma. U 2023. planiraju se energetske obnove domova u Martincu i Čurlovcu te potpuna rekonstrukcija doma u Malom Trojstvu. Radilo se i na uređenju Etno okućnice, gdje su bojom osvježena pročelja i ograda te postavljen zdenac za vodu. Za vidikovac je kupljena dodatna oprema, dva tipska roštilja s rešetkama te je odrađen priključak električne energije s potrebnim instalacijama.

Uz sve nabrojano, radilo se i na redovnom komunalnom održavanju od košnji, kopanja odvodnih kanala do uređenja poljskih puteva. Da bi to sve bilo lakše kupili smo komunalni stroj traktor marke JOHN-DEERE 5090M s kranskom kosilicom.

Za razliku od drugih područja, općina bilježi dobre demografske trendove.

Tako je i na to smo ponosni. Općina ima niz demografskih mjera kojima želimo zadržati mlade obitelji koje ovdje žive, ali i motivirati mlade obitelji da se skrase u našoj lijepoj općini. Izdvajamo iz proračuna više od 300 tisuća eura za demografske mjere. Dajemo jednokratnu isplatu za novorođeno dijete, sufinanciramo cijene dječjeg vrtića, bilježnica i radnih bilježnica, produženog boravka i školske kuhinje, sve se to financira iz općinskog proračuna. Svake godine Općina osigura i poklone za Sv. Nikolu za svu djecu od najmlađe dobi do petog razreda. Sufinanciramo prijevoz učenika i studenata te smještaj učenika u učeničkim domovima. Osigurana  su sredstva za jednokratne potpore studentima Dajemo i subvencije mladim obiteljima za kupljenu nekretninu; 25% rate kredita, a maksimalno 600,00kn u trajanju od pet godina.

Na koje se načine Općina brine da je i mještanima starije životne dobi lijepo u njoj provesti staračke dane?

Općina je uvijek vodila brigu o svojim stanovnicima treće životne dobi. U proračunu su osigurana sredstva za uskrsnice i božićnice. Uspješno je proveden program „Pletenica života“ u suradnji s partnerima Općinom Veliki Grđevac i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Trenutno provodimo projekt „ZAŽELI“ faza 3 „Trojačke ruže“ koji smo prijavili u partnerstvu s našom udrugom „Pomoć u kući“ u kojem je zaposleno deset žena koje brinu o 60 krajnjih korisnika.

U proračunu za 2023. godinu podignuli ste iznose potpora?

Općina vodi brigu o svojim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima dodjeljujući im potpore kroz razne odluke u iznosu od 350.000,00kn. Izglasan je proračun za 2023. godinu u iznosu od 2.770.380,00 eur, a sve potpore koje dodjeljujemo od najmlađih do najstarijih mještana su podignute s obzirom na 2022. g. u raznim iznosima.

Općina je smještena na jednom od najljepših dijelova Bilogore što doprinosi razvoju turizma u vašem kraju.

Tako je, općina Veliko Trojstvo prepoznatljiva je po svojim ljepotama pitomog bilogorskog kraja, ali i mnogim manifestacijama kojima širimo turističku ponudu Bilogore. To je prepoznao i naš župan Marko Marušić i kandidirao nas za najbolje turističko selo na svijetu. Uz nas, tu su još bile dvije Istarske općine, Motovun i Kaštelir-Labinci. Ponosni smo što smo upisani na turističkoj karti Hrvatske, ali i cijelog svijeta. Dobra suradnja i zajedništvo temelj su razvoja i napretka na kojima gradimo sve ono što želimo ostvariti. Moram pohvaliti sve udruge, mještane i naše vrijedne poduzetnike i OPG-ovce koji svojim predanim radom doprinose kulturnom, sportskom, gospodarskom, turističkom i svakom drugom razvoju naše općine. Bez njih su nezamislive manifestacije po kojima smo poznati unutar županije, ali slobodno mogu reći i izvan nje. Đurđevo na Bilogori, Gulašijada i izložba vina, Bilo-KLIK, ETNO festival „Bilogoro u srcu te nosim“, BILOGORA-trail, BILOgravel, a Jesen na Bilogori dobila je posebno priznanje za volonterski rad „Suncokret ruralnog turizma“ koju smo primili u travnju 2022. godine u Cavtatu. Trenutno smo u postupku prijave projekta „Volarizacija kulturne  i prirodne baštine  Bilogore“. Uređenje naše Etno okućnice i muzejskog postava. Procijenjena  vrijednost projekta je preko 8.000 000,00 kn. Prijava je u postupku na natječaj koji je otvoren u Ministarstvu turizma i sporta kroz NPOO gdje je omogućeno financiranje u stopostotnom iznosu. U slučaju negativnih odgovora imamo spreman projekt za ITU-mehanizam gdje je odnos sufinanciranja 80% / 20%, tako da bi ovaj muzejski postav svakako trebao zaživjeti u Velikom Trojstvu punim sjajem. Na taj način mislimo privući više turista od kojih će svakako imati koristi svi nabrojani OPG-ovi.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik