Mila Elegović, poznata hrvatska glumica na Dječjem odjelu Hrvatske narodne knjižnice Petar Preradović je predstavila svoju prvu slikovnicu “Zašto ptice pjevaju” koja  slavi radost življenja, ljubav i poštovanje prema prirodi.

– Ovo je moja prva slikovnica, ali nije zadnja, to je ciklus od tri slikovnice, a ova prva govori o radosti. Poruka je da su ptice sretne jer sviće novi dan, a poruka je i da djeca nauče da su sretna samo zato što je svanuo novi dan i zato što smo živi, da je to dovoljno. Prekjučer sam predala rukopis za novu koja se zove Vrabica hrabrica i vrtuljak od četiri vjetra koja govori o gladi, o tome kako jedan vrabac svima određuje tko će koliko jesti. Treća koja će biti objavljena iduće godine zove se Skejterica hejterica i ona će govoriti o vršnjačkom nasilju, kazala je Mila i dodala kako ne zna koji je razlog što piše, jer da samo slijedi poticaj koji joj je došao „odozgo“ te da sve priče žele biti ispričane.

– Onda sam napravila ovaj mali book show, zašto je važno da djeca sama glasno čitaju, jer dijete mora čuti svoj glas. Ono što sam primjetila po cijeloj Hrvatskoj da djeca strašno slabo naglas čitaju, nemaju identitet, jer vi kad glasno govorite postanete svjesni samog sebe. Ovo sam napravila kao jedan dug životu, zato što ja imam toliko talenata i darova i želim ih pobuditi u drugoj djeci, jer kad dijete dobije pažnju, osjeća se u tom trenutku dobro, zaključila je Mila.