Na konferenciji za novinare najavljen je 18. Međunarodni pčelarski sajam koji će biti održan 4. i 5. veljače na sajamskom prostoru u Gudovcu u organizaciji Bjelovarskog sajma i uz suorganizaciju Hrvatskog pčelarskog saveza.

Najveća je to pčelarska manifestacija u Republici Hrvatskoj na kojoj će se brojnim posjetiteljima predstaviti usluge i proizvodi domaćih i stranih pčelara.
Prošle godine sajam je održan zbog pandemije koronavirusa u sklopu Proljetnog sajma, a ove godine će biti održan samostalno.
Kao i svake godine na sajmu prezentirat će se najnovije inovacije u pčelarstvu, ali i niz edukacija i događanja zanimljivih ne samo pčelarima, nego i brojnim ljubiteljima meda i ostalih zdravih pčelinjih proizvoda.

Ovo je najveći pčelarski sajam u regiji na što je posebno ponosan direktor sajma Zlatko Salaj.

– Pčelarski sajam će biti u našim halama 2, 8 i 8b i hale će biti pune pčelara. U našoj Aukcijskoj dvorani bit će stručna predavanja i tamo će biti otvorenje. Sajam je međunarodni i izlagači nam dolaze iz Slovenije, Italije, Poljske , Mađarske i Srbije, kazao je Salaj.

Uz Pčelarski sajam, organizirane su još dvije manifestacije koje će svojim sadržajima obogatiti ovu najslađu manifestaciju, a to su 2. sajam vjenčanja i 9. izložba vina i vinogradarske opreme.

– Ove godine u našoj hali broj devet će biti izložba vina i vinogradarske opreme. Taj dio smo ove godine unaprijedili, tako će ove godine s Hrvatskim poljoprivrednim zadružnim savezom biti ocjenjivanje vina. Vina će ocjenjivati enolozi na razini države. Na izložbi će biti oko sto uzoraka vina koja nam dolaze s područja čitave Republike Hrvatske. Dodjeljivanje nagrada za najbolja vina će biti u sklopu Proljetnog sajma, rekao je Salaj.

Sajam vjenčanja prošle je godine održan u svibnju, što je po organizatorima bio loš termin, pa je on ove godine izmijenjen.

– Nastavljamo i manifestaciju Sajam vjenčanja, sajma koji, po nama organizatorima, ima potencijala da kroz nekoliko godina izraste i u samostalni sajam, dodao je Salaj.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza kazao je da u Hrvatskoj ima registrirano 9 254 pčelara s 460 000 košnica.

– Mi u svojoj proizvodnji imamo od 8 do 10 tisuća tona meda u jednoj pčelarskoj godini, a imamo po meni i zabrinjavajući uvoz meda od 2,5 tisuće tona što je apsolutno nepotrebno jer je dokazano da su hrvatski pčelari dostatni za kupce na našem području. Zabrinjavajuće je i što imamo mali izvoz meda, radi se o 300 tona na razini godine zato što nam uvoz, ne samo na nivou naše zemlje, već i drugih radi određene probleme. Upravo zbog toga ćemo na sajmu organizirati susret predsjednika pčelarskih saveza iz naše regije. Cilj sastanka je iskazivanje potrebe da se pčelarstvo organizira i na razine Europske unije i pokretanje Europskog pčelarskog saveza, istaknuo je Kocet.

Podršku sajmu dao je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, predstavnik većinskog vlasnika Bjelovarskog sajma.

– Županiji kao jednom od većinskih vlasnika sajma jedan od zadatak je da sajamski prostor bude što više ispunjen tijekom cijele godine i da se organizira što više raznih događanja. Mi ćemo gledati s direktorom i s Ministarstvom poljoprivrede kako još više unaprijediti postojeće hale i kako još više podići kvalitetu samog sajma. Ovaj vikend imamo tri manifestacije i ja se nadam dobroj posjeti, istaknuo je Marušić.

Ulaznice za sve sajamske priredbe su 4 eura za odrasle, dok je 3 eura za djecu, umirovljenike, invalide i grupne posjete.