Na današnji dan je rođen Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte. Rođen 27. siječnja 1756. u austrijskom gradu Salzburgu, Wolfgang Amadeus Mozart je vrlo rano stekao posebnu glazbenu naobrazbu. Njegov otac Leopold je bio priznat i poznat glazbenik pa je kao violinist te skladatelj na dvoru kneza nadbiskupa poučavao glazbi. U godini rođenja svoga sina objavljuje članak o osnovama sviranja violine koji je i danas zapažen.

Zbog iznenađujuće brzog razvijanja Mozartovih glazbenih sposobnosti (i u manjoj mjeri njegove starije sestre zvane Nannerl), Leopold Mozart brzo zapostavlja osobnu karijeru kako bi se potpuno predao glazbenoj izobrazbi svoje djece. Wolfgangova rana, velika glazbena zrelost ubrzo će biti otkrivena i pred očima svijeta. Naime, već s četiri godine Wolfgang zadivljuje svog oca dok napamet svira nekoliko djela na čembalu. U dobi od pet godina ovaj dječačić prvi put javno nastupa u Salzburgu, i to pred sumnjičavim pogledima iz orkestra kojima je Leopold “nametnuo” svog potomka.

Improvizirajući, odgonetavajući bez teškoća svoje još prve glazbene lekcije i dokazujući svoju neospornu glazbenu lakoću, mali genij osvaja čak i najnepovjerljivije glazbenike. Četiri mjeseca nakon toga, na nastupu kod kneza izbornika Bavarske – Maksimilijana III., svi će podleći šarmu “božanstvenog”. U pratnji starije sestre Nannerl (i poznatog oca Leopolda), Wolfgang svira i u Münchenu gdje još jednom pridobiva svu naklonost slušatelja. Zatim se vraća u Beč, uvijek u pratnji oca i sestre, kako bi ondje svirao za najutjecajnije ljude toga grada.

Nadalje, Wolfgang Amadeus Mozart nije imao niti devet godina kada je u Londonu objavio svoje prve simfonije, prve sonate za čembalo, prva vokalna djela, kao i prve koncerte. Bližio se njegov deseti rođendan, a već je bio zreli glazbenik. Na povratku u rodni Salzburg, čudo od djeteta će osvojiti čitavu glazbenu Europu: Nizozemsku, Francusku, Švicarsku…, a sve ovo je, na ovaj poseban dan samo dijelić stvaralaštva ove velike austrijske ličnosti. Nadamo se da smo bili zanimljivi te da ste, čitajući ovaj kratak osvrt naučili nešto novo.