Današnji dan, 27. siječnja se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. To je dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz koji se nalazi u Poljskoj, a Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Tog dana se provodi niz edukativnih, mirovnih, kulturnih te političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama tijekom Drugog svjetskog rata. Također, podiže se svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto ovog događaja, odnosno njegovog očuvanja je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Riječ je o centru u kojem se od 1953. godine čuva sva dokumentacija o holokaustu, ali se isto tako provode brojna istraživanja te se osobe educiraju.

Napomenimo da se ove godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitz-Birkenaua pa je tema ovogodišnjeg obilježvanja ovog Međunarodnog dana posvećena upravo tome. Ona se održava pod geslom “75 godina nakon Auschwitza – obrazovanjem i sjećanjem na holokaust za postizanje globalne pravde”. Time se ukazuje na kontinuiranu potrebu univerzalne borbe protiv antiseminizma te svih ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.

U Hrvatskoj se prigodnim aktivnostima, komemorativnim skupovima, tematskim predavanjima i ostalim edukativno-informativnim sadržajima obilježava sjećanje na žrtve holokausta. Hrvatski dužnosnici sudjeluju u međunarodnim aktivnostima obilježavanja, a u obrazovnom sustavu se poučava o holokaustu i drugim genocidima. K tome je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu 23. siječnja 2020. godine donio zaključak kojim potiče državne institucije te organizacije civilnog društva na promicanje radne definicije antisemitizma koju je prihvatio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust, čija je članica i Hrvatska.