13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Izložba “Igra linija” Željka Škare i službeno otvorena u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici “Petar Preradović”

Nove vijesti

U bjelovarskoj Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“, na njezinom Studijskom odjelu (2. kat) je danas, četvrtak – 26. siječnja službeno otvorena izložba pod nazivom „Igra linija“ čiji je autor Bjelovarčanin Željko Škara. O izložbi je govorio Zlatko Sabolović – predsjednik Likovnog udruženja Bjelovar, a u ovom cjelokupnom, hvale vrijednom projektu, odnosno programu su sudjelovali i učenici bjelovarske Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“. Izložba je postavljena u prizemlju, na 1. te 2. katu knjižnice te već traje od 9. siječnja. Naglasimo kako će Škarini radovi biti izloženi sve do 9. veljače. Događaj se odvija u sklopu projekta „Grad i njegovi ljudi“ gdje se predstavljaju zavičajni umjetnici koji se bave raznolikim radom: slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću….. .

Nakon ovog kratkog, ali slatkog uvoda ćemo vas još jednom upoznati sa samim autorom.

Željko Škara je rođen u Bjelovaru 1955. godine. Posljednjih petnaest godina prije umirovljenja je radio kao putujući prodajni komercijalist, a upravo zbog tog stresnog posla se počeo baviti linijskim crtanjem. To ga je neobično smirivalo te smanjivalo nastali stres. Napravio je preko 400 slika, a na nagovor nekoliko osoba koje su imale prilike vidjeti njegove radove se učlanio u Likovno udruženje Bjelovar gdje je krenuo s izlaganjem. Kao član udruge je sudjelovao na nekoliko zajedničkih izložbi, da bi na 38. Susretu likovnih stvaratelja, održanom u Zaboku 2022. dobio priznanje za sliku “Nove dimenzije”. Ista je trenutno izložena u bjelovarskom Gradskom muzeju povodom 30. godišnjice Likovnog udruženja Bjelovar.

Naglasimo kako je “Igra linija” prva Škarina samostalna izložba iz koje su vidljive tri stvaralačke faze. U prvoj crta u jednoj neprekidnoj liniji istražujući raznolike oblike. Zatim se “poigrava” s više linija te istražuje njihov međuodnos stvarajući zanimljive kompozicije. Završna, treća faza je faza u kojoj kombinira različite linije i boje te tako kreira živopisni vez linija koje podsjećaju na goblen. Slike su rađene vrlo preciznim potezima za što je potrebna jako velika koncentracija te smirenost.

I sada, kao zaključak vam donosimo nekoliko Škarinih riječi.

–Zapravo, svoj stvaralački rad sam skrivao dobrih 14 godina obzirom da sam samozatajan. Svoje slike nisam nikome pokazivao sve dok nisam nagovoren da se učlanim u udrugu Likovnog udruženja Bjelovar, a sada sam njen član već godinu dana. Nakon učlanjenja sam s drugim kolegama pohodio izložbe, da bi se potom, skupivši hrabrost odlučio na ovu samostalnu. Obzirom da izložba traje već neko vrijeme puno ljudi ju je vidjelo. Prva reakcija jest ta da im je dosta neobično i tko god vidi ovo misli da su radovi napravljeni kompjuterski. Međutim, nije tako. Naime, sve je rađeno ručno, bez tehničkih pomagala što posebno napominjem. Isto tako, ostaju iznenađeni pa i šokirani. Smatram da ovako nešto na ovim prostorima, a možebitno i malo šire nikada nije viđeno. Način crtanja je nastao sasvim slučajno, a kada sam krenuo u cijelu ovu priču zapravo sam shvatio da sam na papiru uspio dobiti neke forme, oblike te kompoziciju. To ja osobno zovem paralelno linijsko crtanje – ovo su riječi autora ove, sasvim je jasno posebne izložbe. 

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika