21.3 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Čazma: 30 tisuća eura za programe udruga iz kulture i samostalnih umjetnika u 2023. godini

Nove vijesti

30 tisuća eura Grad Čazma je nakon provedenog Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi u 2023. godini dodijelio udrugama i samostalnim umjetnicima za programe koje će provoditi na području Čazme ove godine.

Gradonačelnik Dinko Pirak zahvalio se svim umjetnicima i udrugama koji svojim djelovanjem obogaćuju kulturni život grada, a sam Grad će osim sredstava za njihovo djelovanje u razvoj kulturnih sadržaja i rad ustanova ove godine uložiti 1,25 milijuna eura.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak

– Imamo dva europska projekta, obnovu zgrade muzeja i izgradnje Kulturnog centra čija izgradnja počinje u proljeće. Tu imamo milijun eura europskog financiranja i raduje me da su ti projekti prošli, a 250 tisuća eura je iznos koji je potreban za rad naših ustanova u kulturi, rekao je Pirak.

Najviše sredstava, 5.310,00 eura dobili su Puhački orkestar Čazma i KUD-ovi „Graničar“ Čazma i „Sloga “Miklouš“ ispred kojeg se na sredstvima zahvalila tajnica društva Višnja Sudarević i dodala kako će KUD „Sloga“ sredstva utrošiti na tradicijsku manifestaciju Zapovijed pod lipom koja je 2020. godine upisana u registar nematerijalnog dobra Republike Hrvatske.

– Uspjevamo od 1974. godine svake godine u kontinuitetu održavati Zapovijed pod lipom, a ovaj iznos će nam sigurno uvelike pomoći jer  troškovi naše Zapovijedi svake godine neminovno rastu, kazala je Sudarević.

Pomoć u financiranju svojih programa dobili su i čazmanski samostalni umjetnici Matko Antolčić, Franjo Matešin, Vlado Franjević i Slađan Lipovec koji je posebno istaknuo činjenicu kako je Čazma jedan od rijetkih gradova koji prepoznaje rad samostalnih umjetnika i daje im potporu.

– Svugdje kamo dođem ja ističem i hvalim Čazmu iz pozicije samostalnih umjetnika jer jedinice lokalne samouprave nemaju praksu namjenjivati ni dodjeljivati sredstva pojedincima. Raspiše se natječaj i u njemu formalno piše da mogu sudjelovati i fizičke i pravne osobe međutim kada se dođe do obrazaca svi se u stvari odnose na udruge i praktički ne postoji način na koji oni usmjeruju sredstva za poticaje samostalnim umjetnicima, rekao je Lipovec.

Sredstva za svoj rad još su dobili i Pop-rock škola, Udruga Čazmanskih mažoretkinja i Kulturno umjetničko društvo Čazma.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika