Janis Lyn Joplin je rođena na današnji dan 1943. godine u bolnici St. Mary Hospital u gradu Port Arthur u američkoj državi Teksas. Imala je brata Michaela i sestru Lauru, a bila je povučena djevojčica te se nije voljela igrati s djecom iz susjedstva. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće te nezadovoljstvo koje će je pratiti tijekom života. Pohađala je srednju školu Thomas Jefferson High School gdje je najviše interesa pokazivala za umjetničke predmete, posebice slikanje.

Već sa 17 godina je odlučila postati pjevačica, a poslije školovanja je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu i mogla otići u Kaliforniju. Slobodno vrijeme je provodila u društvu svojih uličnih prijatelja Jima Langoda i Granta Lyonsa koji su je prvi upoznali sa svijetom bluesa.

Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, dok je kasnije radila samostalno. Njezina inačica pjesme “Me and my Boby Mcgee” poshumno je dospjela na prvo mjesto američke top-ljestvice singlova. “Najbolji umiru mladi” – tako otprilike glasi popularna rock’ n’ roll poslovica. Janis Joplin se ubraja u Klub 27, glazbenike koji su preminuli napunivši 27 godina života.

Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Njezin uzor je bila crna kraljica Bessie Smith, najveća jazz i blues pjevačica svih vremena koja je također tragično preminula u 26. godini života, u rujna 1937. Zbilo se to nakon prometne nesreće te gubitka krvi jer su je odbili prihvatiti u obližnjoj bolnici za bijelce. Zaključno, Joplin je primljena u Rock and Roll Hall of Fame 1995. godine.

Izvor: Wikipedija