U posljednje vrijeme ljudi se sve češće žale na nestašicu određenih lijekova koje stalno ili periodično koriste, a posebno to dolazi do izražaja sada kad je sezona gripe i viroza u punom jeku.

Među njima je i i poznati analgetik Neofen, kao i jedan od najpoznatijih antibiotika – Klavocin, a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase i to njih zbog povećane potražnje. Njih neće ih biti sve do početka veljače.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova te navela da bi se pojedini lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja, piše Slobodna Dalmacija.

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se “razlozi povezani s proizvodnjom” ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Nema ni Augmentina, ni Decortina, kao ni brojnih drugih lijekova koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni gripa i raznih drugih respirarotornih bolesti.

Cijeli popis lijekova kojih trenutno nema možete pogledati OVDJE.

Iz HALMED-a su se oglasili po pitanju nestašice i istaknuli kako se ipak ništa drastično ne događa. Na našem je tržištu, kažu, trenutačno dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova, a svaki se može povremeno naći u nestašici

” Nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina – rekli su u HALMED-u za N1.