U bjelovarskom Domu kulture je prošlog ponedjeljka – 16. siječnja, u organizciji Akademske zajednice Dr. Ante Starčević Bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a održana tribina političke pobjede kojom su obilježene dvije velike obljetnice. Prva je 31 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a druga 25 godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Tribini su prisvustvovala mnoga gradska uvažena lica, a analitičari i gosti su bili: Vladimir Šeks, Franjo Gregurić, Ivo Lučić te Marijan Coner. Svi prisutni su ih slušali velikom pozornošću pa sada pročitajte Šeksova i Conerova razmišljanja. Također, donosimo vam i bogatu fotogaleriju.

-15. siječnja su se za Hrvatsku zbila dva velika povijesna događaja – međunarodno priznanje i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Osvrnut ću se na priznanje Republike Hrvatske. Naime, do njega je došlo u svega godinu dana – od siječnja 1991. do siječnja 1992. godine, a prethodio mu je jedan dramatičan, povijesni rulet. Točnije, prethodila su mu teška ratna zbivanja te je sve započelo u Beogradu gdje je skovan plan uništenja Hrvatske i uvođenje prinudne uprave. Također, željelo se osuditi te likvidirati hrvatsko političko vodstvo. Nasreću, do toga nije došlo, da bi u lipanju 1991. Hrvatski Sabor donio odluku o programu osamostaljenja. 25. lipanj je bio još jedan povijesni dan za Hrvatsku. Tada se donosi odluka o suvernosti i samostalnosti te se pokreće postupak za međunarodno priznanje. 8. listopada dolazi do neopozivog raskida svih veza s Jugolavijom, a nakon strahota koje su pretrpili Vukovar i Dubrovnik počinju se “trzati” svjetske velesile pa Republika Hrvatska biva međunarodno priznata. Dakle, zaključak jest taj da je za nas od ogromne važnosti bio sam početak gdje smo se uspjeli obraniti od agresora i tu učinili jedan veliki korak ka osamostaljenju – ovako nam je govorio Šeks, jedan od najcijenjenijih hrvatskih političara.

-Sve do završetka mirne reintegracije i do ulaska cjelokupnog teritorija u ustavno-pravni poredak Hrvatska nije bila jedinstvena, sigurna, odnosno njen teritorij nije bio cjelovit. Dakle, tek sa briljantnom aktivnošću te ostavštinom bivšega predsjednika Tuđmana Republika Hrvatska je postala neovisna, cjelovita te slobodna država – kazao nam je Coner, prvi župan Bjelovarsko-bilogrski.(F.M.)