Bjelovarski odjeci kazališta, poznatiji kao BOK fest, kazališni je festival koji je poznat u cijeloj Hrvatskoj i jedan je od glavnih prepoznatljivosti Bjelovara. Ove godine slavi dvadeset godina svog postojanja i djelovanja.

Prvi festival održan je 2003. godine i ubrzo je osvojio srca građana te se našao na karti najvažnijih gradskih manifestacija, a nakon 20 godina, Odlukom Gradskog vijeća Grada Bjelovara i službeno dobiva status festivala.

– O BOK festu sve je rečeno ovih dvadeset godina, najbolji promotor, najbolji brend Grada Bjelovara koji je prepoznat, ne samo u Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, već i u cijeloj Republici Hrvatskoj, kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i dodao kako je ove godine napore Grada oko festivala prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija te je u 2023. godini za taj Festival odobrilo potporu u iznosu od 13. 272,28 eura (100.000,00 kuna).

Sredstva za potporu festivalu povećao je i Grad Bjelovar, pa u gradu ove godine očekuju najbolji festival do sada. U planu ga je i proširiti izvan granica Grada Bjelovara na susjedne županije jer interes postoji.

Đurđa Adlešić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Bjelovara osvrnula se na visinu odobrenih sredstava Ministarstva kulture i medija koji su ove godine značajno veći nego prijašnjih.

Đurđa Adlešić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Bjelovara

– Javili smo se na natječaj i samo smo ga napisali nešto bolje nego što se radilo ranije. Unijeli smo elemente iznenađenja koje po dogovoru ne smijem otkrivati. Moći će te gledati predstave tamo gdje prije niste mogli gledati, u drugim krajevima, dakle decentralizirat ćemo dio BOK festa – najavila je Adlešić.

Za svoju dvadesetu obljetnicu BOK fest je i službeno postao festival odlukom Gradskog vijeća, a Goran Navojec i službeno je postao umjetnički ravnatelj.

– Prekrasno je sada nakon 20 godina i službeno biti umjetnički direktor festivala. BOK je do sada izgledao kako je izgledao, a sada kada sam postao službeno direktor i tek ćete vidjeti kakve će se stvari događati. Takva je bila birokracija i takva su bila vremena i mi smo nešto zvali festival, a on to i nije bio. Sad će on postati i službeno festival i očekujem da institucije rade svoj posao i daju nam još više novca kako bismo mogli imati još više predstava, kazao je dobro raspoložen uz šalu Goran Navojec.