Prije par godina izmijenjen je Zakon o porezu na dohodak, a jedna od najvećih novosti koje je novi akt donio odnosi se upravo na mlade radnike. Mlade osobe do 25. godine života dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza. Prema podacima Porezne uprave, povrat poreza prema tom posebnom propisu dobit će u 2023. oko 153 tisuće mladih, a većina povrata trebala bi biti izvršena do kraja svibnja.Zakon o porezu na dohodak propisuje da su osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina u potpunosti oslobođene od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, kroz povrat poreza vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa, prenosi portal srednja.hr.

Tko dobiva polovinu, a tko stopostotni povrat?Propis je to koji vrijedi od 2020. godine, a i za 2022. prema njemu će najviši povrat poreza dobivati upravo mladi do 30. godine života. Treba napomenuti i kako se ovaj propis ne odnosi na studente koji su zaposleni putem studentskog ugovora posredstvom student servisa.

– Sukladno propisima o porezu na dohodak, fizičkim osobama do 30. godine života koje su tijekom 2022. ostvarile plaću, će se, kao i prethodne godine, u godišnjem obračunu umanjiti porezna obveza obračunana na dio porezne osnovice do 360.000,00 kn (47.780,28 EUR). Pravo na umanjenje porezne obveze po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. imaju fizičke osobe rođene u razdoblju od 1992. do 1996. godine i to za 50 posto dok fizičke osobe rođene 1997. godine i kasnije imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 100 posto, odgovaraju na naš upit iz Porezne uprave.

U tablici u nastavku možete i detaljnije vidjeti koliki postotak dobivate s obzirom na svoju godinu rođenja. Porezno razdoblje za koje ove godine dobivate povrat je 2022. godina, a možete vidjeti i imate li pravo i na koji postotak i za 2023., 2024. i 2025. Dakako, pod uvjetom da se u narednim godinama propis ne promijeni.

Povrat dobiva oko 153 tisuće mladih, isplate bi trebale biti izvršene do kraja svibnjaIz Porezne uprave navode i da, ako osobe nisu obveznici podnošenja godišnje porezne prijave (Obrasca DOH), pravo na povrat više plaćenog poreza tijekom 2022. utvrdit će Porezna uprava po službenoj dužnosti rješenjem u posebnom postupku bez obveze podnošenja Obrasca ZPP-DOH.

– U slučaju da su iste obveznici podnošenja godišnje porezne prijave, pravo na povrat ostvariti će putem podnesene godišnje porezne prijave. Napominjemo da su obveznici podnošenja godišnje porezne prijave (Obrasca DOH) fizičke osobe koje su tijekom 2022. ostvarile dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga (npr. djelatnosti obrta i dr.) te porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji su prema posebnom zakonu, ostvarili kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i to neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi, pojasnili su iz Porezne uprave.

Procjenjuju da će povrat poreza prema ovom propisu dobiti sličan broj mladih kao i prišle godine –  otprilike njih 153 tisuće i to u ukupnom iznosu od oko 91 milijun eura. Otkrili su nam i kada okvirno možete očekivati sredstva na računima.

– Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine. Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, stoji u odgovoru Porezne uprave za srednja.hr.

Već sada možete izračunati približan iznos koji vam se vraćaNa stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza i prireza možete očekivati na svom računu. Kalkulatoru možete pristupiti OVDJE.

U obrazac prvo unosite godinu za koju želite izračunati povrat, dakle 2022. Potom u padajućem izborniku odabirete dobnu skupinu kojoj ste pripadali u 2022., a zatim unosite podatke o svojoj plaći. Traže se isplaćeni primici u brutu, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera.

Sve tražene podatke za kalkulator možete pronaći u sustavu e-Građani. Nakon prijave u sustav, odabirete uslugu ePorezna, a zatim na jedinstvenom portalu Porezne uprave odabirete crvenu ikonu i opciju ‘Ulaz’. Potom u lijevom stupcu možete vidjeti svoj profil. Tu je potrebno odabrati opciju ‘Moj JOPPD’, a nakon toga kliknuti na karticu ‘Uvid u IP1/IP2’. Odabrana godina mora biti 2022., a zatim kliknite na opciju ‘Prikaži’. Otvara vam se novi zaslon s popisom podnositelja na kojemu je potrebno odabrati ‘Zbrojni pregled’. Tu će vam se prikazati dvije tablice, a vi u kalkulator na stranicama Porezne uprave unosite podatke iz posljednjeg retka donje, koja se odnosi na isplaćene primitke. Mala napomena: treći stupac tablice vašeg obrasca koji se naziva ‘Iznos primitka’ podatak je koji u kalkulator unosite pod opciju ‘Isplaćeni bruto primici’.

U tablici u nastavku možete vidjeti primjer izračuna povrata poreza za mlade za osobe s različitim bruto plaćama. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Izvor: : srednja.hr