Plazma Sportske igre mladih 27. sezonu započele su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji natjecateljsko-edukativnim programima ‘’Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet’’.
U I. osnovnoj školi Bjelovar prisutne je pozdravila ravnateljica Martina Supančić: ”Zahvaljujem se ekipi iz Plazma Sportskih igara mladih što su nas posjetili s ovom edukativno-sportskom kampanjom. Ja se nadam djeco da će vam aktivnost biti zanimljiva jer ćete proširit svoja znanja o ekologiji i razvrstavanju otpada.”
Nakon interaktive edukacije o zaštiti okoliša, djeca i mladi natjecali su se na edukativnom poligonu. U spretnosti i razvrstavanju otpada u Bjelovaru najvještiji su bili učenici 4. razreda Dino Rajković, Marko Rabatić, Anđelina Šarić i Ana Prka.
‘’Plazma sportske igre mladih svake godine rade na nadogradnji spektra aktivnosti, tako da uz promicanje sporta i sportskog načina života svoju platformu koristimo i za pozitivan utjecaj na nove životne navike. Ove godine, samo u Hrvatskoj, u Igrama će sudjelovati 100.000 djece i mladih.’’ istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.
Tijekom siječnja osnovnoškolska djeca učit će o zaštiti okoliša uz igru i sport u kampanji kojom Coca-Cola Hrvatska podržava Plazma Sportske igre mladih, a edukacija djece i mladih na području održivog razvoja održat će se u svim županijama u Hrvatskoj.
Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitim višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.
Edukacijski moduli podijeljeni su u 4 cjeline:
1) Zrak i voda – Vrste i izvori zagađivača, načini onečišćenja vode i zraka te zaštita vode i zraka od onečišćenja.
2) Planet Zemlja, biološka raznolikost i klimatske promjene – raznolikost živog svijeta na Zemlji, klimatske promjene kao posljedica globalnog zatopljenja.
3) Otpad – Recikliranje i ponovna uporaba neopasnog otpada, razumijevanje važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom, razvoj navika primarne selekcije – odabir otpada, tehničko kreativno recikliranje – primjena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.
4) Zeleni poligon – Nova natjecateljska disciplina u sklopu Plazma Sportskih igara mladih, s motoričkim zadacima primjerenim dobi natjecatelja. t
Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: www.igremladih.hr