20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Petak 13. – opravdani ili neopravdani strah

Nove vijesti

Danas je petak 13. – najomraženiji od svih datuma. No, znate li zašto je ovaj „ukleti datum“ došao na loš glas? Postoje brojna objašnjenja zašto se upravo petak 13. smatra nesretnim datumom. Prema biblijskom tumačenju nekoliko je događaja povezano s ovim datumom: neki povjesničari tvrde kako je na taj dan Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa upregnuo svoju arku te da se na taj datum srušila Babilonska kula.

U Novom zavjetu stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom tijekom posljednje Isusove večere, a upravo taj trinaesti je bio Juda koji je na koncu izdao Isusa. Na petak 13., i to u studenome 1307. godine Filip IV.- francuski kralj je uhitio stotine templara.

U novije vrijeme su se na ovaj datum dogodile nesreće koje su samo pojačale mit oko petka 13. Pretpostavlja se kako se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kada se dogodio drugi najveći krah na burzama. Poslovni neuspjesi i bankroti su potaknuli očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Wall Streetu. Dan je zapamćen kao „crni petak“ i nakon toga je iznova Amerikancima ulijevao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak svijeta, prvenstveno u Europu gdje je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Nadalje, logično objašnjenje općeg straha koji se javlja na ovaj dan nije moguće pronaći jer za to ne postoji niti valjani razlog. Naime, prema statističkim podacima broj nesreća tijekom petka 13. nije niti veći niti manji negoli što je to slučaj ostalih dana u godini. Ovaj datum nekima predstavlja dobar povod za humor, dok postoje i oni koji se uistinu pridržavaju određenih pravila.

Tako izbjegavaju poslovne ili neke druge važne sastanke ili ih pokušavaju zakazati nekog drugog dana. Vjeruje se kako mijenjanje posteljine ili rezanje noktiju na petak 13. donosi lošu sreću te je potrebno izbjegavati prijevozna sredstva, oštre predmete i sve što bi na bilo koji način moglo ugroziti život. U mnogim zapadnjačkim zemljama mnoge zgrade nemaju 13. kat, a niti mnoge kuće nemaju kućni broj 13.

Zaključno, ukoliko danas primijetite da su vozači oprezniji no inače, da ljudi u strahu pogledavaju oko sebe ili vam se prijatelj javi kako je ipak odlučio ne izlaziti, vrlo vjerojatno samo čekaju da prođe opasnost koju sa sobom nosi ovaj datum.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika