Ugovore za dodjelu stipendija danas je potpisalo 35 novih studenta, pa uz postojeće, Grad Bjelovar trenutno stipendira njih 109. Ove godine novost je da je Grad Bjelovar uveo novinu kod prijave za stipendije, tako je prijava bila digitalizirana.

– Više nema obrazaca i sve se može napraviti od svoje kuće uz osobnu iskaznicu. Ovo je važno jer se zadržava objektivnost i nitko ne može intervenirati. Računalo je objektivno tako da po određenim kriterijima ocjenama, socijalnom statusu i nekim drugim stvarima student može dobiti stipendiju, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Studenti, koji su ostvarili pravo na dodjelu stipendije, koriste stipendiju do kraja redovnog ili izvanrednog studija pod uvjetom da redovno upisuju svaku akademsku godinu o čemu su dužni priložiti potvrdu. Svaki student ostvaruje pravo na stipendiju u iznosu od 106,18 eura na mjesec.

Ove godine uvedena je i novost da studenti nakon završenog studija više nemaju obavezu da nakon studiranja moraju raditi u gradu Bjelovaru te da ako ne ispune taj uvjet, moraju vratiti stipendiju. Ono što je obaveza je da moraju nastaviti živjeti u Gradu Bjelovaru.

– Mislim da je to dobra odluka. Nama kao Gradu je interes da ih zadržimo ovdje, da ovdje žive, a gdje će oni pronaći posao, gdje će raditi, to je njihova stvar. Ako će pronaći posao u Bjelovaru super, a zašto bi nekoga ograničavali da mora birati između Bjelovara ili radnog mjesta. Na ovaj način može se sačuvati jedno i drugo. Ako konkretno neko zanimanje pronađe neki bolji posao u nekom drugom mjestu primjerice u Zagrebu, zašto ne bi živio u Bjelovaru, a radio u Zagrebu. Tako mislim da im puno olakšavamo, a zadržavamo najkvalitetnije ljude u našem gradu, rekao je Hrebak i najavio iduće godine povećanje iznosa stipendije.

Lidija Kos majka je studentice Magdalene koja je na drugoj godini fakulteta radne terapije u Zagrebu i ova stipendija ovoj obitelji puno znači za kućni budžet.

– Puno nam znači ova stipendija, imamo tri kćeri, još je starija kći studentica, a s obzirom na to da su obje na stanu u Zagrebu, ova stipendija će nam jako dobro doći – kazala je Lidija Kos.

Inga Varga studira predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu i jedna je od dobitnica gradske stipendije. Inga je isto istaknula da joj ova stipendija puno znači jer je ona i nagrada za njezin dosadašnji uspjeh.

– Ova stipendija ne može pokriti sve troškove ali i mali dio što će pokriti puno znači. Tu su troškovi stanarine i prijevoza i s njom ću pokriti jedan dio tih troškova, dodala je Inga.