Današnjom konferencijom Čazma je sa svojom crkvom sv. Marije Magdalene i službeno postala članica prestižne kulturne rute TRANSROMANICA i njezin prvi hrvatski lokalitet.  Jedna je to od značajnijih kulturnih ruta Vijeća Europe, a nositelj članstva Čazme je Centar za kulturu Čazma – Gradski muzej Čazma.

– Ovo je važna potvrda značaja čazmanske crkve, ne samo u okvirima hrvatske baštine, nego i europske. Drago mi je da su nas prepoznali kao jednu važnu točku i sretni smo da smo se prvi u Hrvatskoj uspjeli upisati na tu rutu. Smatram da je velika važnost i u tome da se lokalno stanovništvo osvijesti da u svojoj sredini imaju jednu, ne samo umjetnički važnu građevinu, nego i povijesno važan objekt, kazala je ravnateljica Centra za kulturu  dr. sc. Maja Cepetić Rogić koja je s Teom Gudek Šnajdar pripremila prijavnu dokumentaciju i podnijela prijavu.

Direktorica kulturne rute TRANSROMANICA, Annemarie Schmidt i ravnateljica Centra za kulturu  dr. sc. Maja Cepetić Rogić

Vodeća direktorica kulturne rute TRANSROMANICA, Annemarie Schmidt rekla je da je značaj Čazme  kao prvog hrvatskog člana ove rute u tome što je Čazma dobar primjer očuvanja romaničkih lokaliteta. Uključenje Čazme na ovu rutu omogućit će i daljnji razvoj kulturnog turizma i dodatne potpore njegovom razvoju.

– Mi smo u stalnom kontaktu s članicama rute, pitamo što trebaju i pružamo potporu te ih uključujemo u ponudu europskih sajmova, evente i projekte kao što je npr. RaiSE 2020. Interreg Europe i slični, kazala je Schmidt.

Konferenciji je prisustvovala i Tatjana Horvatić, ispred Ministarstva kulture i medija RH, koja se osvrnula na značaj i prisustvo kulturnih ruta Vijeća Europe u RH naglasivši važnost promocije hrvatske baštine u širem europskom kontekstu.

Tatjana Horvatić – Ministarstvo kulture i medija RH

– Itekako je važno da je Čazma prva lokacija i grad zajedno s crvom sv. Marije Magdalene uključena u ovu rutu jer će se naći na karti Vijeća Europe što je samo po sebi značajno. To je velika šansa da se Čazma zajedno s ovom velebnom građevinom prezentira u kontekstu apsolutno kompletne romaničke kulturne baštine u Europi i da se stavi u pravi kontekst i promovira onako kako zaslužuje. Velika je to čast jer dobiti certifikat kulturne rute znači da se radi o zaista kvalitetnom programu. Certifikat Vijeća Europe znači izvrsnost, a i veliki je potencijal za Čazmu da upravo na tome izgradi svoju budućnost u smislu kulturnog turizma, rekla je Horvatić.

Ponosan što je Čazmi pripala ova čast je gradonačelnik Dinko Pirak koji je naglasio kako se Čazmanci ponose svojom poviješću i značajem koji je nekada grad imao.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Danas smo mali grad u kojem živi oko 7 tisuća stanovnika, ali očito je taj značaj bio puno jači sve do romanike i drago mi je da je Čazma sa svojom crkvom koji je živi spomenik iz 13. stoljeća ušla u taj svijet. Naravno da ćemo pokušati spojiti naše kulturne i prirodne sadržaje. Proveli smo programe koji se financiraju iz EU fondova, prezentiramo svoju prirodnu baštinu, imamo prvi biološki bazen u Hrvatskoj i još niz drugih prirodnih sadržaja i naravno da su tu i ovi kulturni koje možemo itekako dobro prezentirati javnosti, kako našoj domaćoj, tako i europskoj , kazao je Pirak.

Dodajmo kako dio zasluga za uvrštenje Čazme i crkve sv. Marije Magdalene na Transromanicu svakako pripada i prof. dr. sc. Vladimiru P. Gossu sa Sveučilišta u Rijeci koji je prethodnih desetljeća svojim publikacijama čazmansku crkvu uveo u europsku znanstvenu literaturu i doprinio njenom širem značaju. Za ovu priliku otisnuta je i prigodna razglednica s crtežom crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi.