Plinski štednjaci proizvode ugljični monoksid, nanočestice i druge štetne spojeve koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod djece, posebice plućna oboljenja, pokazalo je novo istraživanje Nizozemske organizacije za primijenjena zdravstvena istraživanja, piše tportal.hr.

Kuhate li na plin, a pritom nemate uključenu ventilaciju, razine dušikova dioksida u prostoriji premašuju europske standarde i smjernice WHO-a. Koristite li plinske štednjake na ovaj način, oni mogu biti štetni za vaše zdravlje poput pasivnog pušenja.

Prošle godine u Europskoj uniji zabilježeno je više od 700.000 slučajeva astme kod djece uzrokovane kuhanjem na plin, što čini sedam posto svih slučajeva astme diljem europskog bloka. U Uniji plinske štednjake koristi oko 100 milijuna ljudi, primjerice u Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj više od polovice kućanstava, piše Euronews.

Postoji bojazan da bi energetska kriza mogla pogoršati ovu situaciju jer ljudi masovno smanjuju korištenje ventilacije, a izbjegavaju i otvaranje prozora kako bi uštedjeli koji euro više. Kako većinu vremena provode u zatvorenom prostoru, kvaliteta zraka u njemu ima velik utjecaj na naše zdravlje. Izvršna direktorica neprofitne organizacije za energetsku učinkovitost CLASP Christine Egan smatra da uređaji za kuhanje na plin trebaju imati oznaku upozorenja poput onih na kutiji cigarete.

I Američko udruženje liječnika nedavno je objavilo da plinski štednjaci onečišćuju zrak u zatvorenom prostoru, a time raste rizik od razvoja astme kod djece. Druga istraživanja pokazala su pak da postoji korelacija između kuhanja na plin i razvoja ADHD-a kod male djece, a kod odraslih ima negativne učinke na dišni i živčani sustav.

Postavlja se pitanje trebaju li nacionalne vlade upozoriti na opasnost plinskih štednjaka? Glavna direktorica Europskog saveza za javno zdravstvo (EPHA), dr. Milka Sokolović, smatra da vlasti imaju odgovornost uspostaviti okvire koji bi trebali potaknuti kućanstva, a i pomoći im u prijelazu s plina na čistu električnu energiju.

CLASP i EPHA smatraju da se plinski štednjaci postepeno moraju izbaciti iz upotrebe, a nova pravila bi na razini EU-a mogla ugledati svjetlo dana već sljedeće godine. U SAD-u se pak zbog novih saznanja o štetnosti plinskih štednjaka već ozbiljnije govori o njihovoj mogućoj zabrani.

Izvor: tportal.hr