14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Evo kako lakše zaspati

Nove vijesti

Nakon dobrog sna možemo biti više empatični, kreativniji, bolji roditelji ili partneri. Spavanje nam može pomoći u borbi sa stresom, može nas učiniti kompetentnima i sposobnijima suočiti se sa svakodnevnim brigama te zadacima, ali prečesto mu poklanjamo premalo pažnje. Kada se zateknu usred noći kako im misli jure i očajnički traže odmor te opuštanje, mnogi će posegnuti za tabletama za spavanje. Ipak, psiholog Aric Prather, stručnjak za nesanicu sa Sveučilišta Kalifornija nudi drugo rješenje.

Doktor Prather u svojoj novoj knjizi “Recept za spavanje” ukazuje na jednostavne korake koje možemo poduzeti tijekom dana i noći kako bismo se bolje odmorili, a The New York Times je izdvojio njegovih nekoliko znanstveno potkrijepljenih savjeta za čvršći san.

“Nitko se nikad ne žali da je usred noći mislio samo na dobre stvari”, kaže doktor Prather objašnjavajući kako smo tijekom dana obično previše zauzeti da bismo se bavili svojim mislima, ali kada noću pokušavamo odmoriti mozak te naše misli mogu postati “vrlo glasne”. Kako bismo odagnali noćnu tjeskobu, Prather preporučuje da dio dana posvetimo brigama. Dovoljno je odvojiti 10 do 20 minuta i zapisati ono što nas brine ili samo razmisliti o tome bez traženja rješenja. Činimo li to dosljedno, naše brige neće dolaziti noću, a ako se to i dogodi samo se treba podsjetiti da za njihovo rješavanje imamo određeno vrijeme sljedeći dan.

Nadalje, posežete li redovito za kavom kako biste podigli nivo energije u popodnevnim satima kofein će se zadržati u vašem tijelu za vrijeme spavanja. Stoga Prather preporučuje traženje energetskog poticaja negdje drugdje – poput žustrije popodnevne šetnje ili male pauze od posla tijekom koje mozgu damo neki jednostavniji zadatak. To može biti čupanje korova u vrtu, preslagivanje police s knjigama ili slušanje glazbe. Usredotočenost na zadatak izvan našeg posla može nas trgnuti iz rutine i dati energetski poticaj našem mozgu, objašnjava Prather te kao ekstremniju opciju predlaže da gurnete glavu u zamrzivač. Taj kratki udar hladnoće, pojašnjava, probudit će vas umjesto kave.

Iz sobe u kojoj spavate izbacite računalo, gomilu rublja za glačanje i hrpu post-it papirića koji vas podsjećaju na nedovršene zadatke. Od prostora za spavanje želite da vas smiruje, kaže Prather, a ne da vas podsjeća na ono što trebate obaviti. Ukoliko ne možete izbaciti baš sve, barem pomaknite tako da ne vidite iz svog kreveta. Pored toga, trebamo težiti mračnim i hladnim spavaćim sobama jer, kako objašnjava Prather, to potiče opadanje temperature jezgre našeg tijela što se prirodno događa dok spavamo. Koristite zavjese za zamračivanje ili udobnu masku za spavanje i nastojte da temperatura spavaće sobe noću bude između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih.

Zaključno, mnogi stručnjaci upozoravaju na štetan utjecaj vremena provedenog pred ekranima prije spavanja, ali Prather kaže da je po njemu manje važno gleda li se u prijenosno računalo, knjigu ili pametni telefon. Pozornost treba obratiti na sadržaj onoga što konzumiramo dok se pripremamo za san. Triler, bez obzira radi li se o romanu ili filmu vam može produžiti vrijeme budnosti jer ćete vrlo vjerojatno razmišljati i tražiti odgovor na misterij dok pokušavate zaspati. Stoga predlaže nešto umirujuće. Idealno bi bilo da pogledate seriju koju ste već gledali jer znate što će se sljedeće dogoditi. Izvor: T-portal

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika