13.7 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
spot_img

Isplata pomoći za stradale u rujanskom nevremenu do kraja siječnja

Nove vijesti

Gradsko vijeće Grada Čazme je na današnjoj 11. sjednici usvojilo Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode nastale u rujnu 2022. godine.  Ovom Odlukom utvrđen je raspored sredstava pomoći odobrenih sukladno Odluci o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode nastale u rujnu 2022. godine, koju je donijela Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije na sjednici održanoj 14. prosinca 2022. godine i Odluci o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodne nepogode nastale u rujnu 2022. godine, koju je donio Župan Bjelovarska-bilogorske županije dana 29. prosinca 2022.godine, u iznosu do 1.781.345,90 eura (13.421.550,72 kuna). Za štetu na stambenim i gospodarskim objektima predviđen je iznos od 1.104.967,32 eura, poljoprivredi 228.568,90 eura, javnoj infrastrukturi 56.780,22 eura, opremi 376.475,99 eura, šumama 2.724,93 eura, dok su opći troškovi 11.827,92 eura.

Mario Ivanović, pročelnik Upravnog odjela za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju

Sredstva se raspoređuju za pokriće do 100 % prijavljenih šteta  na neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba i to: obiteljske, višestambene, poslovne i gospodarske građevine, kuće za odmor i ostale građevine (garaže, spremišta i druge jednostavne građevine), za pokriće do 67% od ukupnog iznosa neosiguranih prijavljenih šteta u poljoprivredi, za pokriće do 100% prijavljenih šteta na neosiguranim šumama u vlasništvu fizičkih osoba, za pokriće do 100% prijavljenih šteta na neosiguranoj opremi i za pokriće do 100% ostalih troškova nastalih prilikom sanacije posljedica prirodne nepogode (žurne nabave građevinskog materijala, izrade troškovnika i elaborata za procjenu štete i sl.)

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

– Poslat ćemo kuvertirane obavijesti građanima s popisom svih potrebnih dokumenata koje će morati ovjeriti. Od izjava kod javnog bilježnika do preslika osobnih dokumenata. Rok nam je 13. siječanj i do tada će građani trebati dostaviti dokumente, a isplate će tek moći krenuti dok sve objedinimo i dok svi daju svoje zahtjeve. Neće biti selektivno kako smo mislili, da kako će ljudi donositi tako ćemo isplaćivati, već je stav Županije da svi moraju donijeti sve i dok sve predamo moći će krenuti isplate. Po tome kako stvari stoje, ako korisnici pomoći dostave sve na vrijeme mogli bi isplate očekivati do kraja ovog mjeseca, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak dodavši da će tako biti ako će sve biti po planu, a ukoliko neće isplate će biti sigurno u veljači.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika