12.6 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img

Donosimo vam sve pojedinosti koje morate znati ukoliko planirate zimovanje

Nove vijesti

Kako putovati do lokacije?

Prizori automobilskih kolona na granicama prema Austriji i Sloveniji bi mogli postati stvar prošlosti. Sve više skijaša se odlučuje na putovanje vlakom koje je povoljnije od osobnog automobila, a dodatno je pristupačnije od vožnje avionom. Osim održivosti i cijene, benefit vlaka je praktičnost spremanja opreme koja se uz to ne naplaćuje. No, ako zbog obitelji, djece i starijih morate imati automobil, pokušajte unajmiti električno ili hibridno vozilo. Sve više servisa i aplikacija za iznajmljivanje nude upravo takve automobile. Nadalje, zašto ne biste pokušali opciju share vožnje putem aplikacije?

Ako vam je pak potreban prijevoz od prenoćišta do skijaške staze, provjerite mogućnost najma električnog bicikla ili motocikla. Mala prijevozna sredstva će vam biti korisna i ako se odlučite na brzinu pogledati skijaško selo ili se “zaletjeti” do obližnjih mjesta. No, briga o okolišu ne staje na cesti. Možete smanjiti emisiju CO2 čak i kada dođete na skijašku stazu. U startu se raspitajte je li žičara na dizelski pomoćni ili električni motor. Električna žičara je ipak više naklonjena prirodi, a ako ste u super formi na vrh se možete vraćati i pješice.

Održiva skijališta u dodiru s prirodom

Jeste li znali kako sve veći broj skijališta ima solarne panele instalirane preko ski liftova i kako se pokreću obnovljivom energijom? Također, skijališta koja su posvećena održivosti ponekad se u cijelosti kroz dan napajaju obnovljivom energijom sunca i vjetra, dok potpuno opremljena skijališta nude i stanice za punjenje električnih automobila. Najpoznatija skijališta ovog tipa su: Gstaad, Arosa Lenzerheide, Flimsz Laax Falera u Švicarskoj te San Martino di Castrozza i Carezza u Italiji.

Kada je riječ o prenočištu, birajte hotele koji su se posvetili održivoj praksi. To znači da su nastali na teritorijima koji “ljube” prirodu i koji svojim postojanjem ne narušavaju floru i faunu podneblja. Isto tako, u održive hotele uvrštavamo one koji su na podneblju velike količine snijega kako se on ne bi morao umjetno stvarati.

Ski oprema, kozmetika i hrana – također obratite pažnju na održivost

U odabiru skijaške opreme vodite se mišlju o održivosti, etičnosti i izvoru materijala. Provjerite povijest branda i njihove etičke kodekse koji primjerice zabranjuju dječji rad te neetično izrabljivanje radnika. Sve više brandova skijaške odjeće se okreće proizvodnji materijala iz biljnih proteina što pridonosi smanjenju ugljikova otiska. Birajte kvalitetnije materijale koje ćete moći nositi godinama i za svaki slučaj, obratite pažnju na second hand izbor skijaške opreme. Što se tiče opreme za glancanje skija te daski za boardanje, provjerite njihov sastav. Tipični vosak za glancanje se teško razgrađuje, nekad i do 100 000 godina pa se biljni vosak sve više uvodi kao dobra alternativa.

Kada je riječ o hrani, pri pakiranju promislite o načinu skladištenja. Pokušajte izbjegavati jednokratnu plastiku te omote. Sve se može organizirati u posudicama, kutijama i bocama za višekratnu upotrebu. Same svježe namirnice možete pronaći na lokaciji prenoćišta. Na taj način izbjegavate kvarenje hrane i u istom trenu potičete lokalnu zajednicu na rad. Od kozmetike obvezno nosite kremu za sunčanje. Također, i po pitanju SPF-a možete pomoći prirodi. Pazite da vaša krema za zaštitu od sunca ne sadrži oksibenzon te oktinoksat koji su štetni za vodeni svijet, a posebno koralje.

Zaključno, ne čekajte. Bookirajte hotel, nabavite opremu, osigurajte se i krenite put snježnih padina!

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika