Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

Legendarni zapovjednik 105. brigade Hrvatske vojske Stjepan Ivanić napustio nas je jučer, 2. siječnja 2023. godine nakon kratke i teške bolesti.

Podsjetimo prošle godine predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je Redom bana Jelačića ratnog zapovjednika 105. brigade HV-a, umirovljenog brigadira Stjepana Ivanića.

“Čast mi je, makar i s velikim zakašnjenjem, dodijeliti vam odlikovanje Republike Hrvatske za ono što ste učinili za našu zemlju, za našu vojsku i za našu slobodu prije trideset godina”, poručio je tada Milanović, uručujući mu odlikovanje za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju.

Tužna vijest da je umro Stjepan Ivanić brzo se proširila među prijateljima i ratnim suborcima.

– Stjepan Ivanić bio je legenda, živio je kao legenda i ostat će legenda kod svojih podređenih suboraca i kod svojih nadređenih u hijerarhiji zapovijedanja HV. Bio je omiljen kod svih koji su ga poznavali i cijenili zbog njegove skromnosti, ljudskosti, jednostavnosti, odlučnosti, mirnoće, staloženosti i znanja vojnih vještina koje je znalački koristio tijekom Domovinskog rata kao zapovjednik 105. brigade HV – naveo je Jure Šimić. Otkrio je i kako je ponudio svoju pomoć uoči Domovinskog rata.

– Domovinski rat se sluti, Štefa nije trebalo zvati, došao je sam u Krizni štab općina Bjelovar i stavio se na raspolaganje Kriznom štabu kao umirovljeni oficir tzv. i bivše JNA. Dolazak takvih ljudi u naše redove nas je veselilo. Štef je oko sebe počeo okupljati ljude od vojničkog znanje i odmah su se primili posla oko ustroja 105 brigade HV. Sa Štefom sam ja kao predsjednik Kriznog štaba i Stjepan Budinski, zapovjednik Kriznog štaba otišli u Zagreb, Ministarstvo obrane, i s pretpostavljenim dogovorili ustroj i zapovjedništvo 105. brigade HV. U Zagrebu sam shvatio da Štefa svi poznaju i svi nam odaju priznanje što smo ga predložili za zapovjednika 105. brigade. Štef je časnik u punom smislu te riječi, časnik koji je časno i časnički odradio svoj posao tijekom Domovinskog rata. Stjepan je ponos 105. brigade HV, ponos koji obvezuje sve nas njegove suputnike da čuvamo uspomenu na njega i njegovu 105. brigadu koju je on ustrojio i vodio tijekom Domovinskog rata, objavio je Jure Šimić na svom Facebook profilu.