Za tri tjedna Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija pretvaraju se u svjetsko središte udaraljkaške umjetnosti. Nadolazeće godine punim će plućima opet prodisati jedinstveni glazbeni događaj na ovim prostorima, Međunarodni udaraljkaški tjedan, Internacional Percussion Ensemble Week, IPEW 2023. Bit će to njegovo jubilarno, 20. izdanje. Bjelovar 18. siječnja tako ponovno postaje domaćin najboljih hrvatskih i europskih udaraljkaša, a koncertni program traje od 19. do 21. siječnja 2023.

– U bjelovarskoj sredini su bili prepoznati napori da tom našem udaraljkašom svijetu podarimo krila da leti svijetom  i da drugi iz svijeta lete k nama – naveo je glavni razlog odabira Bjelovara za održavanje jedne od najpoznatijih bjelovarskih kulturnih manifestacija njezin idejni začetnik i umjetnički voditelj prof. Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu, kojega mnogi zbog njegovog bjelovarskog angažmana smatraju rođenim Bjelovarčaninom, iako to nije.

Prof. Lešnik najavio je dio ovogodišnjeg programa, ansamble i soliste.

– Stiže nam veliki udaraljkaški ansambl iz Bruxellesa s Kraljevskog konzervatorija. Doći će nam i jedan profesionalni udaraljkaški ansambl iz Španjolske. Ponovno, tradicionalno festival otvaraju domaće snage biNgbang – udaraljkaški ansambl Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu s gostima. Nismo zaboravili niti najmlađe snage, tako da ćemo imati goste iz Labina, jedan njihov veći ansambl malih udaraljkaša, a naravno nastupit će i udaraljkaši škole domaćina – najavio je prof. Lešnik tek neke od izvođača na festivalu.