Bliži nam se nova godina, a s njom u Hrvatsku stiže i nova valuta – umjesto kunama, plaćat ćemo eurima. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako bez muke izvršiti zamjenu novčanica. Najbolja opcija u ovoj priči, koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možebitno imate u svom domu prebacite na tekući račun svoje banke. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine, i to bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure će biti moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije te Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura.

U tom razdoblju će građani bez naknade imati priliku zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transkaciji. Nadalje, nakon navedenog razdoblja, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj Narodnoj banci, također bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti i kuna i euro će trajati 14 dana od datuma uvođenja eura.

Isto tako, u obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji je započeo 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomati diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura. Dakle, poenta svega ovoga jest – čuvajte svoje financije najbolje što možete jer su pred nama teška vremena.