5.8 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Na blagdan sv. Stjepana u Štefanju održana tradicionalna “Štefanjska noć”

Nove vijesti

Drugi je dan Božića, slavi se sveti Stjepan, Isusov prvomučenik. Posebno je veselo danas u Općini Štefanje te su i ove godine Općina Štefanje i Župa Štefanje organizirali tradicionalnu  manifestaciju „Štefanjska noć” za svoje mještane.

– Kao i svake godine povodom ovog blagdana pripremili smo program. Ujutro je bila Sveta misa, nakon toga smo imali koncert naših štefanjskih tamburaša u crkvi, otvorili smo i izložbu „Kotar Čazma”, imali smo blagoslov Općine i pripremili smo domjenak za naše mještane, kazao je načelnik Silvestar Štefović.

I ove godine veliki broj posjetitelja oduševio je koncert božićnih pjesama u župnoj crkvi u Štefanju na kojem je nastupio orkestar štefanjskih tamburaša.

– Prvi koncert održali smo prije 25 godina, a krenulo je sve sa Štefanjskim zvonima i onda su nam se priključivali mladi tamburaši. Večeras smo odradili koncert s domaćim tamburašima dok smo prijašnjih godina imali i goste, kazao je Milan Novaković i otkrio kako je za koncert ovaj orkestar tamburaša sastavljen od mladih i onih malo starijih vježbao dva mjeseca.

– Nažalost neki dragi prijatelji tamburaši nisu nam se mogli pridružiti zbog svojih poslovnih obaveza. Probe su bile dva do tri puta tjedno i jednostavno nisu sve stigli, dodao je Novaković.

Po završetku koncerta održan je blagoslov općinskog prostora u Društvenom domu u Štefanju te je otvarena izložba „Kotar Čazma (1872.) 1895. – 1955.”

-Povodom blagdana Svetog Stjepana odlučili smo otvoriti ovu izložbu s obzirom na to da je Štefanje od 1895. godine bio u sastavu Kotara Čazma. Odabrali smo plakate koji pokrivaju općenito povijesni dio o samoj izložbi s naglaskom na događaje, odnosno pod elemente koji prikazuju samu Općinu Štefanje, kazala je Marina Junger iz Centra za kulturu Čazma.

Izložba je otvorena do 15. siječnja,a nakon toga kreće u druge gradove i općine nekadašnjeg Kotara Čazma.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika