Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić je svim umirovljenicima te studentima koji imaju prebivalište u našoj županiji na kraju još jedne godine donio dobre vijesti potpisavši ugovore s predstavnicima Čazmatransa i HŽ-a, a sve kako bi se smanjili troškovi prijevoza.

-Najprije se zahvaljujem gospodi Pavloviću i Ukiću na suradnji i važno je kazati da će županija financirati 50% karte na županijskim te međužupanijskim autobusnim linijama. Uz to, Čazmatrans će odobriti još 10% popusta što znači da će umirovljenici plaćati samo 40% cijene. Ova pogodnost će se odnositi na iduću godinu. Kada je riječ o ugovoru s HŽ-om, potpisali smo sufinanciranje troškova prijevoza redovnih studenata, umirovljenika te osoba starijih od 60 godina koje imaju prebivalište na području naše županije. Vlada RH je pilot projektom koji se primjenjuje od 1. listopada ove godine do listopada mjeseca iduće omogućila redovnim studentima da se po cijeni mjesečne karte od 75 kuna voze neograničeno. Mi ćemo kao županija preuzeti plaćanje i tih 75 kuna tako da će se naši studenti moći voziti potpuno besplatno. Također, sufinancirat ćemo i cijenu karte umirovljenicima te osobama starijima od 60 godina. HŽ im trenutno financira 50% cijene, mi ćemo financirati još 25% pa će oni plaćati samo 25% cijene karte. Mislim da ovime pokazujemo kako smo socijalno osjetljivi i kako na ovaj način prepoznajemo potrebe umirovljenika, odnosno studenata. Napomenuo bih da ćemo umirovljenicima isplatiti 100 kuna božićnice, a nastavljamo i s isplatama stipendija studentima. Bit će to u iznosu od 1000 kuna, dok će “medicinari” dobiti 3000. Dakle, radimo sve kako bismo umirovljenicima te studentima olakšali kućni budžet – rekao nam je Marušić.

Nakon ovih lijepih Marušićevih riječi nastavio je Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza.

-Hvala županu na ovom potpisanom ugovoru, a ovo je četvrta godina u nizu potpisivanja. Unazad godinu ili dvije sa Bjelovarsko-bilogorskom županijom imamo jako dobru, intenzivnu suradnju kojom je prepoznat željeznički potencijal. Naravno, drago mi je što je s nama bio i kolega Pavlović, a sve kako bi se uvidjelo da postoji jedna sinergija između cestovnog te željezničkog prijevoza. Zasigurno, sve ovo stvara dobre preduvjete i perspektivu kako bismo mogli razvijati integrirani promet. Ovo je prva županija gdje je na jednom mjestu potpisan ugovor i sa željezničkim i sa cestovnim prometom. Vlada RH je donijela odluku da se sva predškolska djeca, kao i učenici osnovnih i srednjih škola vlakom mogu voziti besplatno, neograničeno u cijeloj RH, a ta mjera će biti produžena i na sljedeću godinu. Svima nam je zadaća da potičemo putovanja te kapacitete. Nadalje, unaprijedili smo ponudu kada je riječ o željeznici. Naime, od ove godine postoje tri izravne linije pa su tako Bjelovar, Zagreb i Osijek izravno povezani. Tijekom ljeta se putovalo na relaciji Bjelovar-Zagreb-Osijek-Split što je izrazito dobro prihvaćeno te će ta linija nastaviti voziti i 2023. – opširan je bio Ukić.

Završna riječ je pripala Damiru Pavloviću iz Čazmatransa koji je poručio sljedeće.

-Pozdravljam ovaj projekt, a ono što nas još očekuje u budućnosti je uspostava mreže linija kojom ćemo svim putnicima pružiti još kvalitetniju uslugu. 75 kuna je cijena fiksne karte kojom se može svakodnevno putovati, čak i vikendom kako bi studenti češće mogli boraviti kod kuće. Stoga, naša želja je da što veći broj putnika može putovati što povoljnije – kratko je rekao Pavlović.