Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenata i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanim sa smrtonosnom bolešću, kroz prevenciju i olakšanje patnje putem ranog prepoznavanja, te besprijekorne procjene i suzbijanja boli i drugih problema – fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih.

Međutim, palijativna skrb nije samo za umiruće već i za sve one koji pate od kroničnih bolesti. Usto, stručna pomoć nije potrebna samo bolesnima i umirućima, nego i članovima njihove obitelji. 

Početkom 2023. godine započet će s radom mobilni palijativni tim na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj do sada pacijenti nisu imali ovu skrb mada zakon na to obvezuje.

– Mobilni palijativni tim je zakonska obveza još od 2008. godine. Mi smo jedini Dom zdravlja u Hrvatskoj koji nema uspostavljen mobilni tim. Zašto je to tako to je pitanje za prethodnike naše. U srpnju su primljene dvije prvostupnice sestrinstva, jedna od njih je koordinatorica. Oni počinju s radom u 2023. godini. Uz palijativni tim bit će i prostor za posudionicu pomagala i sve će biti smješteno u prostorijama Doma zdravlja. U proračunu za 2023. godinu osigurali smo sredstva za te aktivnosti – kazala je pročelnica Andreja Bengez.

Mobilni palijativni tim će posjećivati bolesnike u njihovim domovima i educirati ukućane o pružanju osnovne pomoći i olakšavanju patnje takvim pacijentima kao što je davanje infuzije, intravenozne terapije, prepoznavanje i sprječavanje dekubitalnih rana i slično.

Moramo naglasiti kako palijativna skrb nije isto što i kućna njega i patronažna djelatnost.